kako napraviti filter za vodu

Dezinfekcija vode i filteri za vodu koje možete napraviti sami

Uradi sam Voda

Katastrofe se mogu dogoditi u bilo kom trenutku i mogu nam uskratiti stvari koje uzimamo zdravo za gotovo, poput lako dostupne i čiste vode. Voda je uvek prioritet broj jedan u hitnim slučajevima, a sledi hrana i sklonište.

Svako se treba pripremiti za katastrofe skladištenjem zaliha vode u svojim domovima i znanjem kako pravilno očistiti prljavu vodu. Ove stvari mogu značiti razliku između života i smrti.

Dezinfekcija prljave vode

Postoje mnogi scenariji u kojima ćete možda trebati pribeći čišćenju vode kako biste je učinili bezbednom za piće ili pogodnom za kuvanje, održavanje higijene ili za medicinske svrhe. Snabdevanje vodom u vašoj kući može biti onemogućeno duži vremenski period ili voda može postati zagađena.

Možda ćete morati napustiti svoj dom ako dođe do ugrožavanja tokom poplave ili druge prirodne katastrofe i morate pronaći vodu na drugom mestu. Možete biti zaglavljeni u prirodi daleko od izvora čiste vode.

U svakom slučaju, ako pitka voda nije dostupna, možete preduzeti nekoliko koraka za obradu vode tako da postane pogodna za piće:

  1. Filtrirajte prljavu vodu kako biste uklonili nečistoće i čestice. Možete upotrebiti jednan od jednostavnih „uradi sam“ filtera za vodu koji su prikazani ispod ili možete pročistiti tu vodu čistom krpom sve dok ne postane bistra koliko god je to moguće.
  2. Ako je moguće, prokuvajte vodu da uništite bakterije i druge štetne organizme koji mogu biti prisutni.
  3. Ako vodu ne možete prokuvati, dezinfikujte je hlorom ili tabletama za pročišćavanje vode. Ako koristite hlor, biće vam potrebno 8 kapi za svaki litar vode. Sipajte hlor u vodu i ostavite je 30 minuta da odstoji pre upotrebe. Ako koristite tablete za pročišćavanje vode, sledite uputstvo proizvođača.

Filtere za prčišćavanje vode u hitnim situacijama možete kupiti relativno jeftino, ali je dobra ideja i da tablete za pročišćavanje držite pri ruci kao deo kompleta za hitne slučajeve.

Filter za prečišćavanje vode koji možete napraviti sami takođe može biti koristan deo bilo koje opreme za hitne slučajeve kao primarni ili rezervni filter.

Pogledajte ovaj Uradi sam – solarni prečišćivać vode

Ispod su dva primera kako napraviti svoje vlastite filtere za „prvu pomoć“ pomoću materijala koji se obično mogu naći oko kuće.

Ova prva ideja je sjajna jer može stati u džep i tablete za pročišćavanje vode možete držati u samoj posudi. Budući da je ovaj filter prenosan i jeftin za izradu, bilo bi dobro napraviti ih nekoliko koje ćete držati na raznim mestima, poput prve pomoći, u svom vozilu ili zajedno sa opremom za kampovanje.

Ovaj drugi primer je filter napravljen od materijala koji se nalaze u kući ili su lako dostupni.

Napomena: Voda filtrirana ovim metodama nije uvek prikladna za konzumaciju. Filteri uklanjaju veliku količinu čestica iz vode, ali ona se ipak možda mora prokuvati ili pročistiti kako bi se uklonili štetni mikroorganizmi.

Odlična ideja za dobijanje vode u hitnim situacijama je i iz procesa isparavanja vode iz biljaka o čemu možete više pročitati u našem članku Isparavanje – jednostavno rešenje za sakupljanje vode

Ukoliko Vam se dopao ovaj tekst molimo Vas da ga podelite sa svojim prijateljima ili da se prijavite na email obaveštenja o novim tekstovima.

Please follow and like us:

3 thoughts on “Dezinfekcija vode i filteri za vodu koje možete napraviti sami

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *