solarni prečišćivać vode

Uradi sam – Solarni prečišćivać vode

Preživljavanje Uradi sam Voda

U okolnostima kada vode ima u izobilju, ali nije bezbedna za piće, znati kako dobiti čistu i pitku vodu može značiti razliku između života i smrti. Nažalost, postoje mnoge katastrofalne situacije u kojima ljudi umiru od žeđi, kad oko njih ima vode jer ne znaju kako vodu učiniti sigurnom za piće.

Ovi jednostavni, solarni uređaji za destilaciju vode, napravljeni kao eksperiment na univerzitetu New Mexico, koriste ciklus isparavanja za pročišćavanje neželjene vode.

Oni nisu ništa drugo do kutije napravljene od raznih materijala sa naličjem od stakla ili pleksiglasa, koritom za skupljanje vode i cevima za odvod čiste vode u rezervoar.

Prljava voda se sprovodi do kutije za destiliranje i ostavlja se na Suncu. Kad Sunce zagrava kutiju, čista voda isparava i skuplja se na posudi u obliku kondenzacije, ostavljajući prljavštinu iza sebe. Voda kaplje sa posude u korito, gde kroz cev teče u posudu za sakupljanje.

Ovi prečišćivaći su učinkoviti, sigurni i jeftini, jer se mogu napraviti od lako dostupnih materijala. U stanju su pročistiti zaprljanu i slanu vodu.

Prema NMSU studijama rađenim sa ovim destilatorima, morska voda sa 30000 na milion čestica soli može se pročistiti do 1 na milion čestica. Bez obzira na to koliko je loša voda stavljena u destilator, voda prikupljena na ovaj način izlazi oko 99,9% čista, što čini ove jednostavne destilatore idealnim za katastrofalne situacije.

Jedan ovakav destilator, veličine oko 2 x 1.5 m, dnevno bi osigurao oko 15 litara čiste vode – dovoljno vode za piće i kuvannje za četveročlanu porodicu.

Ukoliko Vam se dopao ovaj tekst molimo Vas da ga podelite sa svojim prijateljima ili da se prijavite na email obaveštenja o novim tekstovima.

Please follow and like us:

2 thoughts on “Uradi sam – Solarni prečišćivać vode

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *