nož za preživljavanje u prirodi

10 koristi kvalitetnog noža za preživljavanje

Preživljavanje

Nož je jedan od osnovnih alata za preživljavanje koje biste uvek trebali imati sa sobom kada se uputite u avanturu na otvorenom.

On može biti i alat i oružije, zavisno od situacije u kojoj se nalazite. Ako vam je draže da nosite samo jedan alat koji obavlja većinu posla, nož za preživljavanje pravo je rešenje.

Kad tražite nož koji ćete dodati svojoj opremi, pobrinite se da odaberete kvalitetan nož koji će vas zaštititi od opasnosti i istovremeno vam pomoći u obavljanju drugih zadataka.

To je zaista svestran alat koji biste trebali imati, a trebali biste znati različite načine na koje vam on može pomoći. Kada ste u kritičnoj situaciji, dobar nož za preživljavanje može biti neophodan.

10 stvari za koje je nož koristan pri preživljavanju: 

1. Paljenje vatre

Odlična je ideja nositi nož za preživljavanje sa sobom dok kampujete. U šumi možda nećete imati kod sebe šibice, kremen ili druge neophodne stvari za paljenje vatre.

Vaš nož za preživljavanje može se koristiti za pravljenje varnice kroz trenje , iako će vam trebati prava vrsta drveta i morate znati kako se taj postupak izvodi.

Takođe možete započeti vatru udarajući oštricom noža o kamen da bi stvorili varnicu. Držite suve grančice ili piljevinu tik pored noža kako bi se vatra zapalila.

Nož možete koristiti i za spremanje sitnih suvih grančica ili pravljenje piljevine za započinjanje vatre. Piljevinu možete koristiti kada je vreme vlažno i teško je zapaliti vatru.

2. Sečenje i rendanje

Nož za preživljavanje zaista je koristan kada morate usitniti povrće ili druge prehrambene proizvode dok ste u prirodi. Kvalitetan nož će vam takođe pomoći da raščistite prolaz pred sobom.

Na primer, ako se krećete van utabane staze i put je zakrčen vegetacijom, nož vam može pomoći da očistet put pred sobom. Obavezno se odlučite za nož koji je značajno oštar i dobar za seckanje.

3. Kopanje

Ako nemate lopatu dok ste u šumi, tada možete upotrebiti nož kao zamenu. On vam može pomoći da iskopate korenje biljaka, napravite udubljenje u zemlji za vatru pa čak i da urežete poruku za pomoć u zemlji ukoliko situacija to zahteva. Oštar nož može vam pomoći da uradite bilo šta što možete uraditi i sa lopatom.

4. Prosecanje

Prosecanje je tehnika rezanja ili cepanja drva nožem i čekićem ili nečim što može zameniti čekić. Iako je teško zamisliti sečenje drva nožem, oštar nož za preživljavanje zapravo to može učiniti. Možete seći i cepati drvo koje vam je potrebno tokom avanture na otvorenom.

U tu svrhu odaberite nož koji je čvrst i kvalitetan. Običan nož jednostavno bi se slomio pod tim opterećenjem, ali vrhunski nož za preživljavanje biće dorastao zadatku.

5. Samoobrana

Vaš nož za preživljavanje može biti velika pomoć u samoobrani. Pomoću njega možete oterati divlje životinje i, u najgorem slučaju, čak i ljudske napadače.

Može se činiti da je zabavno i da je avantura zakoračiti duboko u prirodu daleko od civilizacije. Međutim, uvek biste trebali biti na oprezu i paziti na moguće pretnje. To je vrlo važno kada kampujete.

Kad vam je potreban dobar alat za samoodbranu, nož za preživljavanje nikada vas neće izneveriti.

6. Prva pomoć

Izleti u prirodi imaju svoje prednosti i nedostatke. Postoji mogućnost da zadobijete modrice, posekotine ili druge povrede. Nož može pomoći u pružanju prve pomoći pri sečenju zavoja ili bandažiranju rane.

Svoju bezbednost ne smete shvatati zdravo za gotovo, a namenski nož za preživljavanje zaista je vaš najbolji saveznik.

7. Izgradnja skloništa

Nož za preživljavanje može biti uistinu svestran, a ako nemate testeru ili sekiru, onda će vam dobro doći kada vam je potrebno da sagradite sklonište. Možete ga koristiti za sečenje drveta i drugih materijala koji su vam možda potrebni. Nož pomaže i pri postavljanju šatora.

Pročitajte i Osnove preživljavanja – 4 stvari koje su vam neophodne da bi preživeli.

8. Skupljanje soka sa stabala

Kada kampujete, sok iz stabla može biti vrlo koristan kao izvor hrane i značajan je zbog svojih protivupalnih svojstava pri zarastanju rana i posekotina. Nož vam može pomoći pri sakupljanju soka ili smole sa stabla. Vrlo oštar nož će obaviti posao.

Pročitajte i Osnove preživljavanja – kako preživeti ekstremne vremenske prilike.

9. Lov

Vaš nož za preživljavanje može vam pomoći u lovu na životinje dok ste u prirodi. Samo ga pričvrstite na štap i upotrebite ga kao koplje za lov. Isti nož tada se može koristiti za pripremanje mesa za kuvanje ili pečenje. Takođe može biti koristan i za lov i pripremu ribe.

Pročitajte i Osnove preživljavanja – pronalaženje jestivih biljaka u prirodi.

10. Zamena za šrafciger

Ako ste zaboravili da dodate šrafciger u svoj komplet za preživljavanje, tada nož za preživljavanje može biti koristan. Nikad ne znate će vam možda biti potreban šrafciger, jer u prirodi ništa nije predvidivo. Pomoću noža za otpustite ili pritegnite šrafove po potrebi.

Pored svega navedenog, nož možete koristiti i za signalizaciju ako se izgubite. To se može učiniti paljenjem vatre ili korišćenjem noža kao signalnog ogledala.

U vreme opasnosti možda ćete morati potražiti pomoć i nož za preživljavanje sigurno će vam pomoći u tome. Sjajni nož koji može reflektovati svetlost omogućiće vam da upozorite spasioce u blizini kako bi uočili vašu lokaciju i poslali pomoć.

Kao što vidite, nož za preživljavanje može vam pomoći na različite načine. To je sveobuhvatno sredstvo koje biste trebali poneti sa sobom kad god krenete u prirodu. Vaš nož može služiti kao lovački nož, koplje ili čak čekić kada je potrebno. Ako planirate izlet u šumu, budite sigurni da na popisu imate i nož za preživljavanje.

Ukoliko Vam se dopao ovaj tekst molimo Vas da ga podelite sa svojim prijateljima ili da se prijavite na email obaveštenja o novim tekstovima.

Please follow and like us:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *