kako preživeti ekstremne vremenske prilike

Osnove preživljavanja – kako preživeti ekstremne vremenske prilike

Preživljavanje Priprema

Zamislite da se izgubite u prirodi. Možda ste krenuli u šetnju i izgubili se, možda ste pobegli od katastrofe (prirodne ili veštački izazvane), ili se društvo urušilo i suočeni ste sa prizorom smaka sveta.

A onda, da stvar bude još gora, nastaje strašna oluja, mećava ili vreli toplotni talas. Kako preživljavate ovo ekstremno vreme, šta možete učiniti da bi ostali živi?

Šta trebate znati i imati kako biste preživeli ekstremno vreme? Kratak odgovor je da se na odgovarajući način obučete i sklonite se. Međutim, takođe morate znati:

 • Kako lečiti povrede nastale prekomernom toplotom
 • Kako lečiti povrede nastale prekomernom hladnoćom
 • Šta bi trebalo biti u vašoj opremi za hitne situacije
 • Kako preživeti oluju, uragan, poplavu, tornado i druge prirodne katastrofe

Sigurni smo da vas kratak odgovor ne zadovoljava u potpunosti. Prođimo kroz detaljnije informacije o preživljavanju različitih vrsta ekstremnih vremenskih prilika.

Preživljavanje vrućine

Kada je predmet razgovora preživljavanje ekstremnih vremenskih prilika, skloni smo odmah razmišljanju o ekstremnoj hladnoći. Međutim, visoke temperature mogu biti jednako opasne kao i niske.

Toplota može smanjiti vaše funkcionisanje, ograničiti aktivnost i ugroziti vaš opstanak. Trebali biste delovati preventivno i smanjiti uticaj toplote na vas. Jednostavno možete ostati u hladu i ostati hidrirani pijući dovoljnu količinu vode.

Preživljavanje vrućine povlači za sobom i prilagođavanje trenutnim uslovima. Sunce i vrućina verovatno neće tako lako nestati, pogotovo ako je letnje vreme. Neka se vaše telo navikne.

Aklimatizacija može trajati 5 do 14 dana, a na kraju tog razdoblja moći ćete podneti visoke temperature. Nekoliko je prednosti uspešne aklimatizacije na vrućinu:

 • Manje šanse za toplotne povrede
 • Manji lični osećaj velike vrućine
 • Vaša telesna temperatura ostaće bliža normalnoj
 • Kada se znojite, manje elektrolita napušta vaše telo
 • Počninjete proizvoditi znoj još pre nego što postane previše vruće

Spomenuli smo toplotne povrede. Postoje 3 glavne povrede koje ćemo navesti prema njihovoj težini. Uz to, spomenućemo koje korake trebate preduzeti kako biste ih lečili i preživeli.

Toplotne povrede

 • Grčevi: To su vrlo bolni grčevi koji mogu napasti mišiće u nogama, trbuhu, leđima i rukama. Grčevi od vrućine uzrokovani su primarno gubitkom elektrolita zbog kombinacije znoja i dugotrajnog fizičkog napora. Možete ih lečiti tako što se sklonite od sunca i pijete puno vode. Jednom kada budete u hladu, uklonite višak odeće s pogođenog područja i snažno masirajte mišiće kako biste obnovili cirkulaciju.
 • Iscrpljenost: ovo je sledeći nivo toplotne povrede. Ako se ne hidrirate i nastavite naporno raditi, a nivo elektrolita postaje opasno nizak, osetićete toplotnu iscrpljenost. Simptomi mogu uključivati ​​mučninu, jaku glavobolju, preterano znojenje i bockanje u udovima. Vaša telesna temperatura biće neugodno visoka. Iscrpljenost se može tretirati poput grčeva, ali ćete se takođe morati skloniti na hladnije mesto.
 • Toplotni udar: Ovo je još teže od toplotne iscrpljenosti. Simptomi mogu uključivati ​​simptome toplotne iscrpljenosti, a takođe i vrlo visoku telesnu temperaturu, kao i propadanje neuronskog funkcionisanja. Toplotni udar može oštetiti unutrašnje organe, poput krvnih sudova, bubrega, jetre, pa čak i mozga. Ukoliko prepoznate simptome toplotnog udara, pre svega treba pozvati hitnu pomoć jer je to vrlo ozbiljno stanje. Ukoliko to nije moguće, toplotni udar treba odmah tretirati potpunim svlačenjem i tuširanjem ne previše hladnom vodom. Ako voda nije dostupna, osoba se treba izložiti strujanju vazduha. Na kraju opet ponavljamo, ako je moguće, žrtvu toplotnog udara treba odmah prevesti u bolnicu ili pozvati hitnu pomoć.

Za više informacija o lečenju toplotnog udara, evo korisnog videa firme Howcast:

Preživljavanje hladnoće

Niske temperature mogu biti smrtonosne i dovesti do različitih povreda. Postoje lokalizovane, poput promrzlina i sistematske povrede, poput hipotermije. Recimo nešto više o njima.

Lokalizovane promrzline od hladnoće i kako ih lečiti

Povrede od hladnoće takođe imaju redosled ozbiljnosti.

 • Promrzline : Ovo je vrlo lagana vrsta povrede prouzrokovane hladnoćom, jer tkivo ne smrzne. Pogođeni delovi tela su obično vrhovi prstiju ili nosa. Protiv površinskih promrzlina se može boriti jednostavnim zagrevanjem pogođenog područja.
 • CHILBLAIN LUPUS: Chilblain lupus je donekle sličan fenomen, ali nastaje zajedno s vlagom i hladnoćom. Opet, ovde nema smrzavanja, ali hladan zvazduh može izazvati ovu povredu. Koža će biti prekrivena crvenim mrljama, a kasnije čak može nateći i dobiti plikove, koji će se zadržati nedeljama. Ne pokušavajte grebati kožu kad se to dogodi! Umesto toga, nanesite losion s kalaminom, zagrevajte se i vežbajte kako biste obnovili protok krvi.
 • Smežurana stopala: Ova povreda nastaje kada vaša stopala duže vreme ostanu hladna i vlažna (ne smrznuta). Rezultati su grčevi, jak svrbež, osećaj ukočenosti u udovima i, naravno, bol. U nekim radikalnim slučajevima, smežurana stopala ​​mogu dovesti do gangrene i amputacije. To se može sprečiti ako stalno držite stopala toplim, čistim i suvim. Periodično menjajte čarape i uvek imajte obuću koja odgovara klimi.
 • Smrzavanje: Kod ove vrste povrede od hladnoće zapravo dolazi do smrzavanja tkiva. Smrzavanje može biti površno, zahvaćajući uglavnom koži koja postane glatka i voskasta pod dodirom, a izgleda bledo. Obično nema bola dok se tkivo ne otopi, ali će se posle pojaviti plikovi. Duboke promrzline dosežu do mišića, koji ostaju kruti čak i nakon što se povređena osoba zagreje. Ovu vrstu promrzlina treba odmah lečiti doktor, inače će šteta biti nenadoknadljiva.

Mnoge od ovih povreda od hladnoće možete sprečiti tako što ćete ostati suvi i zagrejani kad god imate priliku. Ako vam se odeća navlaži i napolju je hladno, skinite je. Slojevita odeća izrađena od tkanina otpornih na hladnoću je vaš najbolji prijatelj.

Sistematske povrede od hladnoće i kako ih lečiti

Kad telesna temperatura tela padne ispod 35 °C, to je siguran znak hipotermije. To se može dogoditi ljudima koji su suočeni sa ekstremno niskim temperaturama, zarobljeni su pod lavinom ili u ledenoj vodi. Simptomi mogu uključivati ​​ubrzane otkucaje srca, snažno drhtanje, ukočenost, mučninu i dezorijentaciju.

U poslednjem stadijumu hipotermije čovek gubi sposobnost koherentnog govora i razmišljanja te koordinisanja svojih pokreta. Žrtva hipotermije osećaće se uspavano i zaspaće neposredno pre nego što umre.

Zbog toga je neophodno držati je budnom. Osobu koja doživi hipotermiju treba skloniti od izvora hladnoće. Potrebno je ponovno ugrejati tu osobu kako bi preživela. Sva mokra odeća treba biti uklonjena, a povređena osoba mora biti pokrivena ćebetom ili nekim drugim toplim prekrivačem.

Takođe se preporučuje skloniti osobu sa hladnog poda ili zemlje. Naterajte je da pije toplu tečnost dok joj stavljate tople obloge. Ako se hipotermija prepozna i leči na vreme, obolela osoba će preživeti.

Evo videozapisa iz ProCPR-a koji pokazuje kako se leče različite povrede prouzrokovane hladnoćom:

Preživljavanje prirodne katastrofe

Poslednjih godina došlo je do snažnog porasta razornih prirodnih nepogoda. Možda je to zbog klimatskih promena, možda smo uznemirili planetu. Bez obzira na to šta je pravi uzrok, čini se da se svakih mesec dana desi nešto od sledećeg:

 • Oluje
 • Uragani
 • Poplave
 • Suša
 • Veliki požari
 • Cunami
 • Zemljotresi
 • Tornada
 • I još nekoliko neugodnih iznenađenja majke prirode

Bilo šta od toga može vas prisiliti da napustite svoje svakodnevno stanište i sklonite se od opasnosti. Čak se može i desiti da morate biti zatvoreni u svojoj kući i da je ne možete napustiti. Stoga, kako biste preživeli prirodnu katastrofu, morate biti spremni.

Najbolji način da preživite najekstremnije vremenske prilike je da imate komplet za hitne situacije. U idealnom slučaju, svaki komplet za hitne situacije treba sadržati bar sledeće stvari:

 • Prva pomoć za lečenje raznih povreda i rana. Pored uobičajenih stvari koje sadrži, treba sadržati i nešto što će vam pomoći u lečenju povreda povezanih sa prirodnim nepogodama. Na primer, u slučaju požara, komplet za prvu pomoć mora sadržati sprej ili gel za ublažavanje opekotina.
 • Voda za svakog člana vaše porodice. Svakome je potreban bar litar vode za svaki dan vašeg putovanja. Ovo možete obezbediti prenosnim uređajem za filtriranje.
 • Hrana za svakog člana vaše porodice (uključujući hranu za kućne ljubimce, za vašeg psa ili mačku). Suva hrana može se uredno spakovati bez velikog povećanja ukupne težine kompleta. Pobrinite se da imate hrane za najmanje 2 nedelje, bilo da ste zaglavili kod kuće, ili pobegli u prirodu.
 • Signalni predmeti za hitne situacije, poput svetiljke s dodatnim baterijama, ili baklje.
 • Navigacijska sredstva, poput karte i kompasa. Oslanjanje na GPS ili internet na vašem mobilnom telefonu možda neće biti moguće. Internet može biti isključen ili je u vašim električnim uređajima nestalo struje bez ikakve mogućnosti punjenja.
 • Radio, iz istog razloga (internet može biti nedostupan). Morate biti obavešteni da li katastrofa napreduje u vašem smeru ili je sigurno vratiti se kući ili izaći iz svog zaklona. Ponesite i nekoliko baterija za radio, ili nabavite onu koja se može napuniti ručno.
 • Mobilni + punjač. Uprkos onome što smo već rekli, to je svestran alat koji se može koristiti i za kontakt s hitnim službama ili drugim članovima porodice.
 • Alati koji vam mogu pomoći u preživljavanju. Višenamenski alat uvek je dobrodošao dodatak bilo kojem kompletu za hitne situacije. Obično je vrlo kompaktan i može sadržati mnoštvo korisnih alata, kao što su nož, dve vrste odvijača (ravni i krstasti), makaze, skalpel, otvarač za boce, pinceta i tako dalje.

Ovaj popis, naravno, nije potpun, ali ove stavke definitivno će napraviti ogromnu razliku, što se tiče vašeg ličnog preživljavanja u ekstremnim vremenskim uslovima. Postoji još nekoliko stvari koje biste verovatno trebali spakovati, kao što su kanap, hepo kocke, šator i važni dokumenti.

Pročitajte i naš članak o isparavanju kao jednostavnom načinu za prikupljanje vode.

Saveti za preživljavanje ekstremnih vremenskih prilika

Sada znate kako se nositi sa povredama nastalim usled velike vrućine i hladnoće i kako pripremiti komplet za hitne situacije. Krenimo sa popisom vrlo korisnih saveta koji se mogu primeniti na gotovo bilo koju vrstu ekstremnih vremenskih prilika. Iako smo neke od njih kratko spomenuli ranije, zaslužuju detaljnije objašnjenje.

 • Svaki oporavak od posledica hladnog vremena uključuje zagrevanje. Međutim, nemojte odmah zaroniti u kadu sa vrelom vodom! To može dovesti do nedostatka orijentacije i gubitka svesti. Umesto toga, napravite nekoliko osnovnih vežbi i pijte tople napitke. Topli čaj je uvek dobra opcija, a u ovom slučaju mnogo je poželjnija kafa.
 • Nosite nekoliko slojeva odeće, ali radite to pametno. Odeća koja je najbliža vašem telu trebala bi biti napravljena od materijala koji veoma malo upija vlagu, poput svile, sintetike ili vune. Tako će vaša koža u svakom trenutku ostati suva. Srednji sloj trebao bi vam pružiti dobru izolaciju – veštačka vuna je dobar primer. Zatim je tu i spoljašnja odeća, koja bi trebalo biti izrađena od tkanine otporne na vremenske uslove. Ako se suočavate sa snežnim padavinama, kišom ili žestokim vetrom, odeća ne bi trebala opterećivati ​​vaše kretanje, već vas bolje štititi i održavati suvim, toplim i sigurnim.
 • Kada govorimo o odeći – držite prste i nožne prste zaštićenima. Najviše pate za vreme hladnog vremena. Nosite prikladnu obuću i rukavice. Rukavice sa spojenim prstima su bolje od rukavica kod kojih su prsti razdvojeni, jer pomažu u stvaranju dodatne telesne toplote.
 • Jedite i pijte da bi održali pogodnu telesnu temperaturu. Pre nego što izađete napolje na hladnoću, vaši obroci moraju sadržati više belančevina nego inače. Zbog toga morate znati koje biljke su jestive i bogate hranjivim sastojcima. Budući da je potrebno više energije da bi se belančevine svarile, telesna temperatura će postati veća i pogodnija za hladno vreme. Takođe, morate se hidrirati, čak i ako ne osećate žeđ. Hidrirano telo može bolje odolevati prehladi. Pijte čaj ili druge bezalkoholne napitke. Ukoliko voda nije dostupna, budite opremljeni znanjem o pronalasku vode u prirodi. Uprkos osećaju topline, alkohol zapravo smanjuje dotok krvi u vašu kožu sužavanjem krvnih sudova. Stoga se strogo preporučuje držanje podalje od alkohola za vreme hladnog vremena.
 • Pripremite svoju kuću, posebno ako živite u području sklonom katastrofama. Vaše vodovodne cevi svakako trebaju biti izolovane kako bi se sprečilo smrzavanje. Izvršite sve potrebne popravke krova i osigurajte da oluci nisu blokirani bilo kakvim nečistoćama. Vaši prozori i vrata trebaju biti dobro zadihtovani trakama od sunđera ili gume.
 • Ako se morate skloniti putovanjem kolima, držite se glavnih puteva i vozite tokom dana. Glavni putevi su obično u boljem stanju, čak i za vreme kiše, leda ili snega. Ako se morate zaustaviti, lagano kočite dok usporavate. Obratite pažnju na poledicu i vozite pažljivo.

Saznajte više:

Ukoliko Vam se dopao ovaj tekst molimo Vas da ga podelite sa svojim prijateljima ili da se prijavite na email obaveštenja o novim tekstovima.

Please follow and like us:

5 thoughts on “Osnove preživljavanja – kako preživeti ekstremne vremenske prilike

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *