Uradi sam – kako napraviti solarnu destileriju

Uradi sam – kako napraviti solarnu destileriju

Energija Sunca Preživljavanje Uradi sam Voda

Voda je ključna za opstanak naše ljudske vrste – bez nje možemo izdržati samo 3 do 4 dana, ali pitka voda nije uvijek dostupna.

Postoje visokotehnološke metode pročišćavanja poput desalinizacije i obrnute osmoze, ali te su metode geografski ograničene i nisu nužno prenosive.

Dakle, jednostavan, ne-tehnološki pročišćivač vode može spasti život u hitnim situacijama na mestima gde nema načina za pristup pitkoj vodi.

Hidrološki ciklus, koji deluje kao prirodni pročišćivač vode, nadahnuo je jednostavan mehanizam koji koristi solarna destilerija – uradi sam, ne-tehnološki pročišćivač vode.

Solarne destilerije mogu se koristiti u područjima pogođenim siromaštvom, u pustinjama, na moru i kako bi se smanjili troškovi energije i zagađenja, zbog toga što su solarne destilerije ekološki prihvatljive.

U ovom članku ćemo pokriti:

 • Detaljni korak po korak vodič o tome kako napraviti solarnu destileriju sa jednostavnim materijalima u slučaju da se nađete na području bez izvora vode
 • Svrha i prednosti solarne destilerije i nauka koja stoje iza nje

Kako napraviti solarnu destileriju kako bi preživeli

Solarne destilerije mogu biti alat za preživljavanje u hitnim slučajevima, čak i za skupljanje vode iz najsušnijih pustinja tokom najbrutalnijih sezona. Dakle, znanje kako napraviti solarnu destileriju može biti veština preživljavanja.

Kod solarne destilerije, solarna energija zagreva zemlju prolazeći kroz providan plastični prekrivač. Vlaga iz tla tada isparava i kondenzuje se i sakuplja na donjoj strani plastičnog prekrivača koji se nalazi iznad tla.

Potrebni materijali
 • Posuda – bilo šta sa dovoljno velikim otvorom da prihvati kapljice vode (šolja, prazna plastična flaša ili mali lonac za kuvanje i slično)
 • Kamenje ili bilo šta teško
 • Providni plastični prekrivač 2 x 2m (kesa, džak, cerada)
 • Lagana vegetacija (lišće s biljaka, ako je dostupno)
 • Plastično crevo, lopata i traka nisu obavezni.
Koraci za izgradnju:
 1. Iskopati jamu koja je široka oko 1.5 m i duboka 1 m
 2. Iskopati još jednu malu rupu u sredini jame i staviti posudu za vodu u nju
 3. Ako koristite plastično crevo, postavite ga tako da jedan kraj ulazi u posudu sa vodom, a drugi se se nalazi van jame. Za pričvršćivanje creva unutar posude sa vodom može se koristiti traka
 4. Ako imate pristup laganoj vegetaciji, stavite lišće unutar jame, ali tako da ne ometa posudu sa vodom. To će dodati vlagu u procesu destilacije.
 5. Prekrijte jamu plastičnim prekrivačem, ali ne dopustite da dodiruje dno jame. Učvrstite uglove kamenjem kako biste sprečili podizanje prekrivača usled vetra.
 6. Na sredinu prekrivača, malo iznad posude s vodom, stavite mali kamen. Lagano pritisnite kamen dok se stranice ne zategnu pod uglom od 45 o.
 7. Rubove plastičnog prekrivača učvrstite kamenjem i blatom kako biste sprečili gubitak vlage.
 8. Kraj creva zatvorite čvorom ili ga poklopite nečim, ako se ne koristi.
 9. Pričekajte 24-48 sati. Ne otvarajte plastični prekrivač ili će vlaga izaći.

Ova vrsta solarne destilerije, bez vegetacije, može proizvesti od nekoliko stotina mililitara do 1 litre vode u razdoblju od 24 sata, zavisno od vremenskih prilika, vlažnosti tla i veličine jame. Dodavanje vegetacije i kopanje veće jame može još više povećati količinu dobijene vode.

Video: Kako napraviti solarnu destileriju

Pogledajte ovaj videozapis koji pokazuje kako napraviti solarnu destileriju.

Ukoliko vas zanimaju ostali načini pronalaženja vode u prirodi, čitajte o njima u našem tekstu pod nazivom Osnove preživljavanja – pronalaženje vode u prirodi.

Šta je solarna destilerija i za šta se koristi?

Solana destilerija je pročišćivač vode koji oponaša prirodni mehanizam koji priroda koristi za pročišćavanje vode. Poput prirodnog hidrološkog ciklusa, sunce pokreće proces pročišćavanja. Solarna destilerija destilira vodu koristeći energiju sunca.

Sunce podstiče isparavanje prljave vode koja se zatim hladi i sakuplja u čistom obliku. Ne koristi fosilna goriva kao oblik energije. Za razliku od mnogih metoda pročišćavanja vode, solarne destilerije koriste solarnu energiju za pročišćavanje vode. Dobijena pročišćena voda je pitka – sigurna za piće i kuvanje.

Glavna svrha solarne destilerije je uklanjanje nečistoća iz morske vode ili prljave vode izdvajanjem čiste vode bez korišćenja spoljašnjeg izvora energije.

Destilerija dobija energiju od sunca, za razliku od fosilnih goriva, dobijajući dovoljno toplote sunčeve svetlosti koja omogućava da nastane čista vodena para. Zatim se čista vodena para sakuplja i kondenzuje u tekući oblik dok se hladi.

Pročišćena voda može se koristiti za piće, pranje odeće i pribora, za kupanje, kuvanje i hitne slučajeve za vreme nestašice vode i prirodnih katastrofa u kojima nema pristupa čistoj pitkoj vodi.

Kako radi?

Mehanizam korišćenja solarnih destilerija sličan je onome u hidrološkom ciklusu. S obzirom da su okean i drugi izvori vode izloženi suncu, slana voda isparava s površine, a para se zadržava u oblacima. Zarobljena para zatim se kondenzuje u tekući oblik zbog delimičnog pritiska. Kondenzovana tečnost je ono što nazivamo kišom – prirodan način dobijanja sveže vode.

Osnovna solarna destilerija sastoji se od dva korita za vodu – jedno korito za vodu je napunjen zagađenom vodom, a drugi je prazan za prikupljanje pročišćene vode.

Komad stakla postavljen je preko vrha korita zagađene vode, i usmene je pravo u korito za sakupljanje pročišćene vode. Dno korita sa zagađenom vodom obično je prekriveno crnom bojom koja pomaže u upijanju sunčeve energije.

Solarne destilerije destiliraju vodu koristeći dva glavna naučna principa vodenog ciklusa – isparavanje i kondenzaciju.

Isparavanje

Ovo je prvi glavni korak destilacije vode . Deluje kao mehanizam za odvajanje čiste vode od nečistoća. Prljava voda se ostavlja da stoji pod suncem, koje joj omogućava da upije solarnu energiju.

Voda se počinje zagrevati kako se energija upija. Kako temperatura raste, voda se pretvara u paru – pročišćenu vodu koju treba sakupiti.

Prokuvavanje vode nekada nije sasvim dovoljno za njeno prečišćavanje. U nekim slučajevima nečistoće imaju višu temperaturu vrenja od vode tako da ih samo prokuvavanje vode ne otklanja. Zbog toga se vodena para kreće prema staklenom plafonu, ostavljajući nečistoće u koritu za vodu.

Kondenzacija

To je drugi glavni korak procesa destilacije. Jednom kada vodena para udari u stakleni plafon, počinje se kondenzovati jer gubi energiju u obliku toplote. Kondenzovana para stvara čiste kapljice vode.

Kapljice vode spuštaju se u prazno korito za pročišćenu vodu zbog sile gravitacije koju uzrokuje stakleni plafon koji je postavljen pod uglom. Čista voda sakupljena u koritu ne sadrži minerale, bakterije i druge stvari koje ne mogu isparavati zajedno sa čistom vodom.

Koje vrste solarnih destilerija postoje?

Postoje dve glavne vrste solarnih destilerija:

Solarna destilerija sa jednim bazenom

Ova vrsta solarne destilerije sadrži prljavu vodu u samo jednom bazenu, a ima samo jednu posudu za svežu vodu. Oblik prekrivača može varirati s obzirom na to da postoje različite vrste solarnih destilerija sa jednim bazenom.

Mogući oblici su:

 • konkavan (konkavna solarna destilerija)
 • hemisferičan (hemisferična solarna destilerija)
 • piramidalan (piramidalne solarna destilerija)
 • sferičan (sferična solarna destilerija)

Solarne destilerije se takođe mogu upariti sa električnim ili solarnim grejačem (solarna destilerija sa grejačem) kako bi se povećala temperatura vode u bazenu.

Solarna destilerija sa više bazena

Ova vrsta solarne destilerije sastoji se od više bazena koji sadrže prljavu vodu koja se pročišćava. Dodatni bazeni izrađeni su od stakla kako bi sunčevo zračenje moglo prodreti u donje bazene. Broj bazena može varirati.

 • 2 bazena (solarna destilerija sa dva bazena)
 • 3 bazena (solarna destilerija sa tri bazena)

Oblik prekrivača najvišeg bazena takođe se može razlikovati.

 • piramidalni (piramidalne solarna destilerija sa 3 bazena)
 • ravna i pod uglom (kosa solarna destilerija sa 2 bazena)

Koje su prednosti solarnih destilerija?

 • PH nivo ostaje isti za razliku od komercijalnih uređaja za prokuvavanje vode. Kada voda prokuva, PH nivo dramatično opada, što rezultuje vodom bljutavog ukusa. Međutim, uz solarne destilerije, PH nivo ostaje uravnotežen jer se voda pročišćava prirodnim putem.
 • To je metoda s relativno niskim troškovima za pročišćavanje vode jer su potrebne male količine energije koja se skuplja od sunca. Koristi se nekonvencionalna energija (solarna).
 • Solarne destilerije imaju pojednostavljen dizajn i niske troškove postavljanja
 • Solarne destilerije su jednostavne za održavanje i omogućavaju nezavisnu proizvodnju vode

Postoji nekoliko nedostataka, uključujući i količinu vremena potrebnog za proizvodnju relativno male količine čiste vode, ali u situaciji preživljavanja, svaka količina vode je dobrodošla.

Uprkos svojim manama, solarne destilerije i dalje mogu imati kritičnu ulogu za opstanak u hitnim situacijama kada ne postoje alternative za dobivanje pitke vode.

Zaključak

Solarne destilerije odličan su način da se voda prirodno pročisti energijom sunca i spasle su mnoge živote tokom godina. Destilerije se mogu kupiti ili jednostavno napraviti kako je gore opisano.

Postoje brojne prednosti u pogledu finansijskih troškova i ekološke prednosti, ali postoje i neki nedostaci poput neučinkovitosti. Međutim, prednosti nadmašuju nedostatke u hitnim situacijama. Ipak, istraživači i dalje traže načine kako poboljšati učinkovitost s različitim dizajnom.

Ukoliko Vam se dopao ovaj tekst molimo Vas da ga podelite sa svojim prijateljima ili da se prijavite na email obaveštenja o novim tekstovima.

Please follow and like us:

3 thoughts on “Uradi sam – kako napraviti solarnu destileriju

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *