solarni bojler

Jednostavan, jeftin solarni bojler izrađen od recikliranih flaša

Energija Sunca Uradi sam Voda

U južnom Brazilu penzionisani mehaničar José Alano izumeo je ovu genijalnu metodu pretvaranja plastičnih flaša i tetrapaka za mleko u solarne grejače vode.

Otkako je ovim sistemom osvojio nagradu Superecoligia za projekte obnovljive energije, postao je popularan u celom Brazilu, štedeći novac ljudima i istovremeno reciklirajući flaše i tetrapake.

Sistem se temelji na principu termosifona. Kako se hladna voda u flašama zagreva Suncem, ona postaje manje gusta i diže se prema gore prema rezervoaru.

Gušća, hladna voda ostaje blizu dna i ciklus se ponavlja. Budući da ovi sistemi koriste termosifon, nije potrebna struja za pumpanje vode u rezervoar.

Više pravljenju solarnih dvorišnih tuševa pročitajte u našem članku 5 Uradi sam ideja za solarni spoljni tuš

Ova vrsta solarnog bojlera zahteva vreme za izgradnju, ali jednostavan je koncept koji koristi besplatne ili jeftine materijale – plastične boce, tetrapake za mleko obojene crnom bojom, PVC cevi i rezervoar. Ovaj posebni sistem koristi 200 flaša, a u rezervoar ima zapremenu od 200 l.

Alano sada provodi većinu svog vremena podučavajući druge kako da naprave ovu vrstu grejača za vodu, i ovaj sistem se nadaleko podržava i implementira u celom Brazilu, a sada se nalazi na hiljadama kuća i poslovnih zgrada.

„Solarni grejač vode od recikliranih materijala samo je rezultat upornosti nad frustracijom. Ne smatram sebe izumiteljem. Ja sam samo građanin koji pokušava naći rešenja za probleme.“

José Alano

Ukoliko Vam se dopao ovaj tekst molimo Vas da ga podelite sa svojim prijateljima ili da se prijavite na email obaveštenja o novim tekstovima.

Please follow and like us:

2 thoughts on “Jednostavan, jeftin solarni bojler izrađen od recikliranih flaša

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *