korišćenje sive vode u domaćinstvu

Korišćenje „sive vode“ u vašem domaćinstvu

Baštovanstvo Domaćinstvo Reciklaža Voda

Život van mreže postao je trend među pojedincima koji smatraju da su neprestane potrebe savremenog načina života preterane i prevelike.

Ti pojedinci odlučili su stvoriti domaćinstva kojima nije potrebna veza sa uobičajenim komunalnim mrežama i sistemima. Razvoj nezavisnog domaćinstva uključuje sticanje znanja u pogledu energetskih sistema, snabdevanja vodom i uklanjanja i upravljanja otpadom.

Jedan od načina očuvanja resursa je ponovna upotreba sive vode. U nastavku su neke bitne informacije o korišćenju sive vode koja je rezultat svakodnevnog života u domaćinstvu.

Razumevanje sive vode

Sivom vodom možemo smatrati iskorišćenu vodu koja nastaje primarnom upotrebom vode, poput kupanja, pranja posuđa ili pranja veša. Prosečna osoba dnevno proizvede oko 100 litara sive vode.

Ova voda obično sadrži neke nečistoće, poput prljavštine, ulja za kosu, masnoće, čestica hrane ili hemikalija za čišćenje. Međutim, te nečistoće su dovoljno zanemarive da omogućuju upotrebu vode za druge namene gde pitka voda nije neophodna.

Siva voda razlikuje se od otpadne vode iz toaleta, koja se naziva „crna voda“ i koja se zbog svoje toksičnosti ne koristi se u druge svrhe. Upotreba sive vode u osnovi je upotreba minimalno prljave vode po drugi put, za operacije u kojima nije potrebna potpuno čista voda.

Mnoge zajednice dopuštaju upotrebu sive vode za određene vrste aktivnosti za koje se može iskoristiti takva voda. Može pomoći u očuvanju vode u područjima s ograničenim vodnim resursima.

Sigurna upotreba sive vode

Niz intenzivnih studija pokazao je da se siva voda može sigurno koristiti u svrhe navodnjavanja travnjaka i biljaka.

Većina biljaka se dobro snalazi sa sivom vodom. Međutim, jače biljke, otporne na sušu, poput ruzmarina, lavande i petunije najučinkovitije prihvatiti sivu vodu. Ako biljke redovno zalivate sivom vodom, najbolje je povremeno ih zaliti i kišnicom ili vodom iz slavine.

Ako vas interesuje da saznate više o prikupljanju kišnice, pročitajte tekst Sistem za prikupljanje, skladištenje i prečišćavanje kišnice.

Siva voda se takođe može koristiti za ispiranje wc šolje unutar kuće. To ćete najlakše učiniti uz pomoć kofe. Jednostavno bacajući sivu vodu direktno u wc šolju kako biste je isprali.

Međutim, možete postaviti i sistem koji povezuje lavabo sa vodokotlićem, tako da možete oprati ruke (pretvarajući vodu u sivu vodu) koja ide direktno u kazanče za wc šolju i služi za puštanje vode i ispiranje šolje.

Razvijaju se i druge namene, poput višestrukog korišćenja tople vode, koja će biti još jedna namena sive vode koja će povećati učinkovitost domaćinstava van mreže.

U osnovi, siva voda koja je još vruća, kao što je korišćena voda za kupanje, može se ponovno koristiti kao toplotna energija u domu pre nego što se ispusti u odvod. Ovi sistemi su možda skupi, ali mogu biti i do 60% učinkoviti, što može biti posebno korisno u domaćinstvu van mreže.

Sistemi za pročišćavanje otpadnih voda

Sekundarna upotreba sive vode zahteva pažljivo razdvajanje sistema kućnog otpada na pročišćavanje crne vode i sive vode.

Siva voda iz sudopera i mašina za pranje posuđa i veša može se preraditi kroz sistem poput Econocycle i poslati u rezervoar za skladištenje i prečišćavanje vode. Crna voda se šalje u zasebni rezervoar za kompostiranje.

Mehanizam za hitno ispuštanje u septičku jamu ili kanalizacijski sistem obično je potreban u slučaju da sistem sive vode zakaže. Ovi sistemi se moraju pažljivo nadgledati kako bi se osigurao učinkovit i siguran rad.

Zaključak

Život van mreže stvara niz izazova s ​​kojima se mora upravljati za uspešno vođenje domaćinstva. Potrebno je naučiti nove načine pronalaženja, razvoja i korišćenja resursa.

Međutim, nakon što savladate te nove operacije, one postaju uobičajeni deo vaše svakodnevne rutine. Znanje o korišćenju sive vode povećava učinkovitost vašeg nezavisnog kućnog sistema i može vam pomoći s vremenom uštedeti i vodu i energiju.

Imajte na umu ove savete dok planirate načine na koje možete ponovno koristiti vodu u korist svog domaćinstva.

Ukoliko Vam se dopao ovaj tekst molimo Vas da ga podelite sa svojim prijateljima ili da se prijavite na email obaveštenja o novim tekstovima.

Please follow and like us:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *