skupljanje kišnice sa krova

Jednostavan sistem za sakupljanje kišnice u burićima koji skladišti 3000 litara vode

Voda

Ova jednostavna postavka burića sakuplja preko 3000 litara vode iz sistema oluka sa jedne kuće. Korištenjem PVC cevi, ove jeftine plastične bačve, svaka zapremine oko 200 litara, povezane su u sistem za prelivanje, omogućujući njihovom vlasniku prikupljanje velike količine vode za zalivanje bašte i drveća na njegovom imanju.

Skupljajući i skladišteći vodu za vreme kiše, nikad ne mora koristiti gradsku vodu za zalivanje svojih biljaka za vreme sušnih perioda.

Zbog težine samih bačvi, raspoređene su na postolju izrađenom od dasaka koje se nalaze na čeličnim šipkama koje su zabetonirane u temelj.

Na kraju cevnog sistema postavljen je ventil za zatvaranje. Ventil poput ovog sprečava kapljanje. Ovakva postavka stvara veliki pritisak na otvorenom kraju cevi, tako da je potreban odgovarajući ventil kako bi se sprečio gubitak vode.

Kišnica se može prikupljati i skladištiti na razne načine, a od jednom od njih pisali smo u članku Sistem za prikupljanje, skladištenje i prečišćavanje kišnice

Ova konfiguracija od 15 bačvi zapravo deluje kao preliv manjoj grupi bačvi koja se nalazi pored kuće. Celi sistem skuplja vodu iz ispustnog otvora na sistemu oluka kuće bez dodatnih prerada na samim olucima. Kad se bačve najbliže prelivu napune, prelivaju se u susedne bačve dok sitstem ne postigne kapacitet.

Pogledajte više o ovoj konfiguraciji u ovom video zapisu:

Ovaj video prikazuje orginalni sistem koji skuplja vodu iz oluka:

Ukoliko Vam se dopao ovaj tekst molimo Vas da ga podelite sa svojim prijateljima ili da se prijavite na email obaveštenja o novim tekstovima.

Please follow and like us:

4 thoughts on “Jednostavan sistem za sakupljanje kišnice u burićima koji skladišti 3000 litara vode

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *