sistem za prikupljanje kišnice

Sistem za prikupljanje, skladištenje i prečišćavanje kišnice

Voda

Ovaj sistem za prikupljanje kišnice u kanadskoj prirodi pruža izvor čiste pitke vode za ovu četvoročlanu porodicu koja živi van mreže/sistema već 20 godina. Podrodica živi potpuno izvan mreže.

Njihov dom je toliko izolovan i nepristupačan, da dopremanje mašina za iskopavanje bunara nije bila opcija. Srećom, uslovi na njihovom šumovitom zemljištu idealni su za sistem za skupljanje kišnice poput ovog koji im pruža više nego dovoljno vode za njihove potrebe.

Sistem je relativno jednostavan i potrebno mu je vrlo malo održavanja. Voda se skuplja pomoću metalnog krova povrišine 30m2 i prirodnim padom sprovodi se u oluk.

Pre ulivanja u oluk, voda prolazi kroz plastičnu mrežicu kako bi se uklonile sve krupne čestice, uključujući iglice koje padaju na krov s okolnih četinara.

Voda se zatim propušta kroz još jedan filter pri isticanju iz oluka čime se uklanjaju čestice koje su ostale u njoj.

Nakon toga, voda se sliva kroz cev do finog filtera gdje se dalje čisti pre nego što uđe u rezervoar zapremine 7500 l. Dok prolazi kroz ovaj fini filter, takođe se dezinfikuje tabletama hlora koje postepeno ispuštaju hlor dok voda prolazi.

Pročitajte i: Jednostavan sistem za sakupljanje kišnice u burićima koji skladišti 3000 litara vode

Filtriranje i dezinfikovanje vode hlorom pre ulivanja u rezervoar značajno je smanjilo potrebu održavanja i čišćenja rezervoara u toku 20 godina njegove upotrebe. Unutrašnjost ovog rezervoara nije čišćena nijednom od kad je postavljen.

Rezervoar se nalazi na brdu koje ima nadmorsku visinu za 30m veću od nadmorske visine kuće. Voda napušta rezervoar i dovodi se prirodnim padom do kuće putem creva ukopanog nekoliko centimetara ispod zemlje.

Voda se filtrira još jednom pre upotrebe filterom s aktivnim ugljem koji se nalazi ispod kuće. Nadmorska visina rezervoara stvara dovoljno pritiska da bi voda lako tekla kroz sistem za filtriranje i kroz cevi u kući.

Pročitajte i: Osnove preživljavanja – pronalaženje vode u prirodi.

Voda koja se koristi u kuhinji zagreva se malim bojlerom na gas. Budući da kišnica prolazi kroz tri odvojena filtera i dezinfikuje se hlorom, porodica nikada nije morala prokuvavati vodu koju koriste za piće ili kuvanje u svojoj kući. Koristi se i pije dikretno iz slavine i izgleda čisto i sveže.

Ovaj sistem imao bi određena ograničenja u područjima s vrlo malom količinom padavina tokom godine ili klimom s hladnijim zimama i dugim periodima u kojima je temperatura ispod nule.

No, ovo je sjajan primer jednostavnog sistema sa malo održavanja koji je izdržao test vremena (20 godina!) i pružio ovoj porodici čistu vodu u njihovom životu potpuno van mreže.

Ukoliko Vam se dopao ovaj tekst molimo Vas da ga podelite sa svojim prijateljima ili da se prijavite na email obaveštenja o novim tekstovima.

Please follow and like us:

7 thoughts on “Sistem za prikupljanje, skladištenje i prečišćavanje kišnice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *