prednosti života van mreže

25 inspirativnih razloga za život van mreže

Život van mreže

U ovom tekstu naveli smo 25 inspirativnih razloga za život van mreže. Mnoge su prednosti ovakvog načina života, a u nastavku smo predstavili samo neke koje vas mogu zainteresovati za život van mreže.

1. Samoodrživost

Živeti van mreže pomaže u vam da vodite samoodrživ životni stil, ne zavisite od spoljašnjih resursa jer stvarate vlastite resurse, smanjujući ili potpuno eliminišući svoju zavisnost od sistema koji bi se mogao urušiti u svakom trenutku.

2. Održiv život

Radi se o održivijem životu, bez stalnog trošenja resursa. Zapravo ćete proizvoditi više nego što trošite. To ima dodatnu korist zbog toga što ne samo što ispunjavate potrebe svoje porodice, nego i doprinosite svojoj lokalnoj zajednici.

3. Obnovljiva energija

solarni paneli

Korišćenje obnovljive energije jedino ima smisla. Korišćenje izvora energije koji se ne obnavlja je apsurdno. Fosilna goriva se ne mogu obnoviti, barem ne brzinom kojom ih trošimo.

Stoga ima smisla koristiti izvore energije koji su u potpunosti obnovljivi i koje je moguće zajednički koristiti. Obnovljiva energija je takođe dugoročno održivija i to je jedini pametan izbor.

4. Ekološka odgovornost

Moramo shvatiti da je pojedinačna odgovornost jednako važna kao bilo čija i da se svi pojedinačno moramo truditi da ovaj svet učinimo boljim mestom.

Tada dolazimo do raskršća na kojem moramo, kao odgovorna ljudska bića, i zbog budućnosti naše dece i njihovih potomaka, da budemo odgovorniji prema svojoj okolini. Inače te okoline uskoro neće uopšte biti.

5. Praktičan život

Praktično gledano, život van mreže praktičniji je jer ponovo upotrebljavamo, recikliramo i proširujemo upotrebu naših resursa do njihove maksimalne iskorišćenosti.

6. Manji otisak

Živeti izvan mreže omogućava vam da ne koristite količinu resursa kao većina ljudi, i samim tim smanjujete otpad koji ostaje za vama.

7. Manji uticaj na planetu 

Kad ste van mreže, živite svoj život više u skladu s prirodom, a takav život ima manje negativnog uticaja na planetu.

8. Zdraviji način života

pronalaženje vode u divljini

Živite život zdravije jer ste jednostavno aktivniji. Koristi od fizičke aktivnosti i vežbanja na vaš život u celini su nebrojane.

9. Nagrađuje

Živeti van mreže isplativije je iz svih razloga navedenih na ovoj stranici. Kad uzmete u obzir sve prednosti načina života van mreže, shvatite da zaista nema drugog načina za život koji je korisniji.

10. Sreća

Život van mreže čini vas srećnim. Manje stresa i više aktivnosti stvara osećaj zadovoljstva, a to stvara sreću.

11. Vraćanje našim korenima

zemlja temelj života

Život van mreže znači vraćanje našim korenima i onome odakle potičemo. Naši preci su tako živeli desetinama hiljada godina.

Priča je ista u celom svetu, gledajući unazad kroz ljudsku istoriju, postoji jedna zajednička osobina koja je univerzalna kroz istoriju, osim činjenice da smo svi ljudi. Ta osobina je da smo svi živeli kao lovci-sakupljači.

Gradili smo i izrađivali stvari, stvarali skloništa, uzgajali hranu i koristili prirodne izvore vode kako bismo osigurali naše porodice i zajednice. Naše pleme je čovečanstvo i svi smo radili stvari na isti ili sličan način.

Sada, u moderno vreme, s pojavom moderne tehnologije, stvari se odvijaju mnogo lakše, a mi smo u vremenu neviđenog napretka.

Sada možemo živeti van mreže s visokom tehnologijom. Solarni paneli, vetroturbine, hidroenergija, geotermalni izvori i obnovljiva biogoriva napajaju naš svet, a istovremeno se možemo povezati s korenima i uživati ​​u prirodi.

12. Čuvanje znanja

Kad održivo živimo, na taj način čuvamo znanje za generacije koje dolaze. Da smo svi živeli u svetu potrošača izgubili bismo to dragoceno znanje i ono bi zauvek bilo izgubljeno.

Šta bismo radili kada ne bi sačuvali to znanje deleći ga sa svojom decom i svetom. Pojava interneta i visoke tehnologije omogućava nam da s klikom miša podelimo znanje naših predaka sa celim svetom.

13. Podučava buduće generacije

Podučavanje drugih donosi sa sobom nagrade i za učenika i za učitelja. Lepota života van mreže je u tome što nam omogućava podučavanje drugih o novom (starom) načinu života. Nagrada u vidu dobrog osećaja povodom prenošenja znanja je samo bonus.

14. Razmena iskustva

Razmena našeg iskustva s drugim ljudima deo je života. Razmena iskustva sa drugima nas duboko ispunjava i daje nam osećaj svrhe. 

Ljudi će dalje deliti to iskustvo sa drugim ljudima, što će dovesti do toga da svima nama zajendo bude bolje.

15. Unapređuje čovečanstvo

Naravno, život van mreže unapređuje čovečanstvo. Svaka baza znanja predstavlja nadograđeno prethodno znanje. Poput građevinskih blokova održivog života, stvara temelje za izgradnju boljeg života i od toga bismo svi mogli imati koristi.

16. Koristi manje resursa

Život van mreže troši manje resursa. Kad živimo van mreže, zapravo stvaramo više resursa nego što koristimo, a to koristi lokalnoj zajednici.

17. Izbegavanje konzumerizma i otpada

ambalaža za višekratnu upotrebu

Potrošnja resursa sve je veća, a nepotreban otpad je sada veći nego ikada. Da biste smanjili otpad i konzumerizam, puno je bolje stvarati i proizvoditi resurse.

Kad živite održivim i obnovljivim načinom života, postajete blagodat za društvo i stvarate više nego što trošite. To pomaže da se potrošnja svede na minimum i pruža sjajan primer drugima.

18. Primer drugima

Budući da živite van mreže, dajete primer drugima. Ovim načinom života drugima pokazuje da postoji i drugi način. Da se svet ne vrti oko potrošnje, da se takođe može i proizvoditi i pritom živeti ispunjenim i bogatim životom.

Odličan primer daju nam Bojana i Milan iz Rtanjskog vrta i o njima smo pisali u izdvojenom tekstu.

19. Bolji je za našu decu

Podrazumeva se da je bolje da nas deca vide kako živimo ovim načinom života jer će to pomoći u širenju svesti o odgovornosti koju imamo o kvalitetnijem i pametnijem životu.

20. Zdravija hrana

Kada živite van mreže, skloni ste jesti zdraviju hranu. Hrana je zdravija jer je uzgajate bez pesticida i bez štetnih hemikalija.

21. Svež vazduh

Vazduh je zdraviji i svežiji van grada, na selu ili u prirodi. To nam je svima dobro poznato.

22. Igranje u blatu

Budimo iskreni, svi se volimo igrati u blatu.

23. Pravite stvari

450 tona hrane na 3 jutara zemlje

Život van mreže omogućava vam pravljenje različitih stvari. Stvari koje inače ne biste mogli napraviti, kao i projekte na kojima inače ne biste mogli raditi u gradu.

Kao na primer novu vrstu plastenika koja uzgaja 100 kilograma voća i povrća po kvadratnom metru. Omogućava vam da uzmete stvari u svoje ruke i da izbacite reč „nemoguće“ iz svog rečnika.

Will Alen uspeo je da proizvede 450 tona hrane na 3 jutara zemlje.

24. Nezavisnost

Kada živite van mreže, postajete manje zavisni od sistema i u vama se stvara osećaj stabilnosti i nezavisnosti. Više niste vezani za sistem u kom predstavljate samo jedan od bezbroj šrafova.

25. Povezuje vas sa prirodom

kako pronaći vodu u divljini

Ovo je jedna od najvećih prednosti života van mreže. Veza s prirodom koju imate je puno dublja i na nivou koji je mnogo viši nego onaj u gradskom životu.

Svakog jutra budite se uz zvukove prirode umesto zvuka saobraćaja. Imate mogućnost prošetati prirodom i osetiti svež seoski vazduh dok ispijate topli jutarnji napitak.

Uz to, slušate cvrkut ptica i duvanje svežeg jutarnjeg povetarca. Sve to predstavlja zadovoljstvo i povezanost sa svetom prirode.

O stvarima koje su vam potrebne da bi započeli sa životom van mreže pisali smo u izdvojenom tekstu.

Ukoliko Vam se dopao ovaj tekst molimo Vas da ga podelite sa svojim prijateljima ili da se prijavite na email obaveštenja o novim tekstovima.

Please follow and like us:

3 thoughts on “25 inspirativnih razloga za život van mreže

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *