kako preživeti bez vode

Isparavanje – Jednostavno rešenje za sakupljanje vode

Preživljavanje Uradi sam Voda

Jedan od najlakših načina za prikupljanje vode u hitnim situacijama je tehnika isparavanja. Koristeći samo providan plastični džaki i neku vrstu kanapa za vezivanje, možete dobiti dovoljno vode za osnovne potrebe iz prirodnog ciklusa biljaka.

Isparavanje je proces oslobađanja vode iz biljaka. Biljke upijaju vodu kroz svoje korenje u tlu, a zatim je provlače kroz stabljiku i lišće kako bi iskoristile hranjive tvari.

Veliki deo vode tada ispari u atmosferu. Možemo iskoristiti ovaj prirodni postupak i prikupiti vodu koju biljke ispuštaju kako bi imali dovoljno vode da preživimo.

Providni plastični džakovi trebaju biti deo svakog kompleta za hitne slučajeve, a posebno su korisni za ovu jednostavnu tehniku ​​preživljavanja.

Da biste koristili ovu metodu za dobijanje vode, počnite ujutro da biste maksimalno iskoristili dnevni ciklus isparavanja biljke. Uzmite plastični džak i svežite ga oko grana lisnatog, netoksičnog stabla ili grmlja, naguravajući što više lišća u džak, a da ga ne pokidate.

Pričvrstite otvoreni kraj džaka na granu, držeći ga što je moguće više zatvorenim kako bi se sprečio gubitak vode.

Na suprotnom kraju džaka lagano vežite ćošak da biste stvorili mali rezervoar. Prilagodite ovaj ćošak tako da se nalazi niže od ostatka džaka ili stavite mali kamen u taj ćošak kako vi ga vukao na dole. Tu će se voda skupljati, a lagano vezivanje omogućiće će vodi da prođe, a lišće i druge veće nečistoće će ostati u džaku.

Tokom dana, dok Sunce zagreva džak, formiraće se kondenz i kapljice vode skupiće se u rezervoaru. Voda se može isprazniti na kraju dana, kada je ciklus isparavanja završen.

Može imati blag ukus lišća, ali je čista i bezbedna voda za piće. Tipično, što više Sunca tokom dana zagreva džak u kom je biljka, više ćete moći skupiti vode.

Ova metoda neće sakupiti ogromnu količinu vode dnevno, ali može biti dovoljna da osoba ostane živa, a veće količine mogu se prikupiti ako imate više džakova za upotrebu.

Pročitajte i naš tekst Uradi sam – Solarni prečišćivać vode.

Ukoliko Vam se dopao ovaj tekst molimo Vas da ga podelite sa svojim prijateljima ili da se prijavite na email obaveštenja o novim tekstovima.

Please follow and like us:

3 thoughts on “Isparavanje – Jednostavno rešenje za sakupljanje vode

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *