održavanje solarnih panela

Održavanje solarnih panela: Sve što je potrebno da znate

Energija Sunca Uradi sam

Solarni paneli izvrsna su investicija koja vam može pružiti obnovljivu sunčevu energiju za sledećih 25 ili više godina.

Ali kako ih održavati? Jesu li poput vašeg automobila i zahtevaju redovno održavanje kako bi ostali u najboljem stanju? Ili se jednostavno postave i zaboravi se na njih? Pročitajte odgovore na uobičajena pitanja o održavanju solarnih panela.

održavanje solarnih panela

Treba li održavati solarne panele?

Solarnim panelima obično je potrebno vrlo malo održavanja kako bi funkcionisali. Jedino što im je potrebno je periodično lagano brisanje kako bi bili sigurni da blato, lišće i ostale nečistoće ne ometaju sunčeve zrake.

Jedini periodi u kojima će biti potrebno opsežnije održavanje je u razdobljima jakih snežnih padavina ili ako se proizvodnja energije vaših panela počne smanjivati.

Pogledajmo izbliza kako osigurati da solarni paneli traju što duže.

Kako održavati solarne panele?

Ako su vaši paneli nagnuti, imate sreće: kiša zapravo uklanja prljavštinu nakupljenu na njima. Međutim, tokom sušne sezone ili dužih razdoblja bez kiše, važno je ručno ih obrisati.

U suštini se preporučuje čišćenje solarnih panela između dva i četiri puta godišnje. Dobra vest je da to čišćenje ne zahteva puno posla.

Sve što vam stvarno treba je fen za lišće ili brzo pranje sa baštenskih crevom i vaši paneli će biti čisti i u izvrsnom stanju.

Zimi ćete možda morati da očistite panele nakon obilnih snežnih padavina. Ako koristite vodu za čišćenje snega, pobrinite se da je mlaka. Možete koristiti i brisač sa dugom ručkom.

Samo zapamtite, nikada nemojte koristiti vruću vodu kada čistite sneg sa panela. Paneli su izrađeni od kaljenog stakla, a ekstremna temperaturna razlika između vruće vode i hladnih panela može dovesti do toga da oni popucaju.

Prizemni i krovni paneli: Postoji li razlika u održavanju?

Jedina stvarna razlika između održavanja prizemnih i krovnih solarnih panela je ta što je panelima, koji se nalaze na zemlji, lakši pristup, a samim time i lakše održavanje njihove čistoće. Ako primetite nagomilan sneg ili prljavštinu, jednostavno ih možete očistiti metlom.

Koje je uobičajna garancija za solarne panele?

Pre nego što pređete na solarnu energiju, pobrinite se za da obezbedite dobru garanciju za solarne panele koje kupujete. To je bitno zbog toga što ako se efikasnost vaših solarnih panela počne smanjivati, biće vam potrebno profesionalno održavanje koje vas sa godinama može koštati veoma puno.

Dobra frima za prodaju solarne opreme daće vam garanciju između 15 i 25 godina i garantovaće da će proizvodnja energije na vašim panelima tokom celog životnog veka ostati 85% ili više.

Kako ekstremno vreme utiče na vaše solarne panele?

Solarni paneli dizajnirani su da budu izdržljivi.  Vrhunske postavke solarnih panela omogućuju PV sistemima da izdrže sve vrste vremenskih prilika, od vetra i kiše do snega i grada.

Biće vam drago da znate da solarni paneli dobro podnose i grad. Mogu čak preživeti i uragane, što dokazuje ograničena šteta na solarnim sistemima u Severnoj Karolini tokom uragana Firence 2018. godine.

Naravno, nisu 100% neuništivi. U retkim prilikama mogu pretrpeti štetu od grada, uragana, tornada ili groma. Ali sve dok imate dobru garanciju i / ili su vaši paneli pokriveni osiguranjem, bićete sigurni.

Pomalo ironično, velika vrućina najčešće utiče na panele. Kada temperatura pređe 32 stepena, paneli gube na učinkovitosti otprilike 1% za svaka 2 dodatna stepena.

Međutim, podižući ih nekoliko centimetara iznad tla ili krova, omogućujete strujanje vazduha. Time se može pomoći da se solarni paneli ohlade i održe proizvodnju energije.

Možete li pratiti stanje svojih solarnih panela?

Integrisanjem sistema za nadzor performansi i stanja solarnih panela u vaš kućni sistem, možete pratiti koliko energije vaši paneli proizvedu tokom dana ili perioda koji vas interesuje.

To vam omogućava da tačno vidite kako različiti spoljašnji faktori utiču na performanse vaših panela i koliko dobro održavaju svoju učinkovitost tokom svog veka trajanja. Sistem nadzora takođe će vas upozoriti ako se panel pokvari ili ne radi kako biste ga mogli popraviti ili zameniti.

Kako popraviti ili zameniti solarne panele?

Ako je vašim panelima potrebna popravka ili zamena, imate dve opcije: zamenite ih sami ukoliko umete ili angažujte stručnjaka.

Ako solarni paneli gube na efikasnosti i još uvek su pod garancijom performansi / snage, nazovite firmu od koje ste ih kupili. Poslaće nekoga da proceni situaciju i reši problem ili zameni panele.

Ako su vaši paneli pretrpeli fizičku štetu, to je često pokriveno zasebnim garancijama za opremu ili kućnim osiguranjem. U svakom slučaju, ne pokušavajte postaviti solarne panele ili ih sami popravljati ako nemate iskustva s kućnim solarnim sistemima.

Zaključak: Da li je solarne panele teško održavati?

Sve u svemu, održavanje solarnih panela prilično je jednostavno. Samo pripazite da dobijete dobru garanciju i dobro osiguranje, a svoje panele održavajte čistim.

Uz redovno održavanje, vaši paneli će raditi sa najvećom mogućom efikasnošću, donoseći vam čistu obnovljivu solarnu energiju u godinama koje dolaze.

Saznajte više:

Ukoliko Vam se dopao ovaj tekst molimo Vas da ga podelite sa svojim prijateljima ili da se prijavite na email obaveštenja o novim tekstovima.

Please follow and like us:

3 thoughts on “Održavanje solarnih panela: Sve što je potrebno da znate

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *