solarni usmerivači

Šta je solarni usmerivač i da li se isplati uložiti u njega?

Energija Sunca

Solarni usmerivači ili solarni sistemi za praćenje omogućuju vašim solarnim panelima da prate put Sunca na nebu, baš poput suncokreta, tako da mogu proizvesti više solarne energije. No, solarni sistemi za praćenje su skupi.

Vredi li dodatna solarna snaga kada se u obzir uzmu dodatni troškovi potrebni za postavljanje solarnomg usmerivača? U većini slučajeva više se isplati jednostavno postaviti više solarnih panela. 

U nastavku objašnjavamo sve što trebate znati o solarnim usmerivačima, od vrsta koje postoje do toga jesu li vredni ulaganja ili ne.

Šta je solarni usmerivač? 

Solarni usmerivač je uređaj koji prati Sunce dok se kreće nebom. Kada su solarni usmerivači povezani sa solarnim panelima, paneli mogu slediti put Sunca i proizvoditi više obnovljive energije koju ćete moći koristiti. 

Solarni sumerivači obično su upareni sa solarnim sistemima na zemlji, no nedavno su se na tržište pojavili krovni solarni usmerivači.

Solarna oprema za praćenje će obično biti povezana na nosače solarnih panela. Zbog toga će solarni paneli moći da se kreću zajedno prateći kretanje Sunca. 

Način kretanja solarnog sistema za praćenje zavisi od vrstvrste samog sistema. Postoje tri vrste sistema za praćenje Sunca:

1. Ručni solarni usmerivači

Ručni usmerivači zahtevaju da neko fizički podešava panele u različito doba dana kako bi sledili Sunce. To nije uvijek praktično, jer je potreban neko ko neprestano nadgleda Sunce i menja položaj sistema solarnih panela. 

2. Pasivni solarni usmerivači

Pasivni usmerivači sadrže tečnost, sa niskom temperaturom vrenja, koja će ispariti kada je izložena sunčevom svetlošću. Kad tečnost ispari, sistem nagiba postaje neuravnotežen. Ova neravnoteža uzrokuje naginjanje ploča prema smeru sunčevih zraka. 

3. Aktivni solarni usmerivači

Aktivni usmerivači se za promenu položaja oslanjaju na motore ili hidraulične cilindre. Motori u aktivnim usmerivačima pomeraće PV panele tako da budu okrenuti prema Suncu.

Iako je ovo prikladnije od ručnih usmerivača, pokretni delovi unutar motora mogu se lako slomiti. To bi moglo dovesti do većih troškova održavanja tokom životnog veka sistema. 

Nadalje, solarni usmerivači mogu se podelite i u zavisnosti od smera u kojem se kreću. Solarni usmerivač može biti:

 • Jednoosni solarni usmerivač
 • Dvoosni solarni usmerivač

Jednoosni solarni usmerivač

Jednoosni usmerivači prate položaj Sunca dok se kreće od istoka prema zapadu. Obično se koriste u projektima komunalnih razmera. Jednoosni usmerivač može povećati proizvodnju između 25% i 35%.

jednoosni solarni usmerivač

Dvoosni solarni usmerivač

Ovaj usmerivač ne prati Sunce samo dok se kreće od istoka prema zapadu, već ga prati i dok se kreće od severa prema jugu. Oni mogu povećati prozivodnju za oko 40%.

Dvoosni usmerivači češći su među stambenim i malim komercijalnim solarnim projektima koji imaju ograničen prostor, tako da mogu proizvesti dovoljno energije da zadovolje energetske potrebe.

dvoosni solarni usmerivač

Koliko košta solarni usmerivač? 

Solarni usmerivači mogu u velikoj meri povećati troškove fotonaponske solarne instalacije. Oprema za praćenje za postavke solarnih panela na zemlji može koštati od 50000 din. po panelu do preko 100000 din. po panelu. 

Dvoosni sistem praćenja koštao bi još više i vrlo lako njegova cena može biti duplo veća od cene celog solarnog sistema! 

Koje su prednosti i mane upotrebe solarnog usmerivača?

Kao i sve ostalo, solarni usmerivači imaju prednosti i nedostatke.

Prednosti solarnih usmerivača

 • Usmerivači ili sistemi za praćenje nude veći nivo izlazne energije u odnosu na sisteme fiksnih solarnih panela jer mogu pratiti kretanje Sunca.
 • Raznolikost uređaja za praćenje Sunca dostupnih na tržištu omogućava vam pronalaženje onih koji odgovaraju vašim potrebama.

Mane solarnih usmerivača

 • Solarni usmerivači vrlo su skupi i lako mogu udvostručiti troškove projekta.
 • Solarni usmerivači sastoje se od pokretnih delova, što znači da je veća verovatnoća da će se slomiti. To dovodi do većih troškova održavanja.
 • Odluka o postavljanju uređaja za praćenje može zahtevati dodatno planiranje i pripremu mesta, uključujući kopanje dodatnih kanala za postavljanje žica. 

Vrede li solarni usmerivači dodatnog ulaganja? 

U većini slučajeva solarni usmerivači nisu vredni dodatnih ulaganja, iako proizvode više električne energije. Budući da su solarni paneli jeftiniji nego ikad, postavljanje više solarnih panela koštalo bi manje nego što bi koštao sistem praćenja. 

Istina je da bi sistemi s opremom za praćenje proizvodili više električne energije od fiksnog sistema. No, vrede li dodatne uštede enormnih dodatnih troškova opreme za praćenje? 

Umesto usmerivača, možete postaviti dodatne solarne panele i proizvesti istu količinu energije koju bi proizveli uz korišćenje solarnog usmerivača, a potrošili bi mnogo manje novca.

Pratiti Sunce ili ne? 

U gotovo svim scenarijima, posebno za kućne solarne sisteme, solarni usmerivači nisu vredni dodatnih ulaganja. Zbog toga se solarni usmerivači ne koriste u velikoj meri u solarnoj industriji za stanovanje. 

Solarni usmerivači postaju korisni kad imate ograničen prostor za postavku panela. Ako nemate prostora za dodatne solarne panele, postavka solarnog sistema za praćenje omogućila bi vam proizvodnju više energije na ograničenoj površini. Solarni usmerivači takođe su korisni u komunalnim ili komercijalnim postavkama velikih razmera.

Sažetak: 

 • Solarni sistemi za praćenje omogućuju solarnim panelima da slede put Sunca na nebu kako bi proizveli više solarne električne energije.
 • Iako će solarni usmerivači povećati proizvodnju energije sistema solarnih panela, oni su vrlo skupi i potencijalno mogu udvostručiti troškove postavljanja solarnih panela.
 • U mnogim slučajevima je jeftinije postaviti više solarnih panela kako bi se povećala proizvodnja energije sistema nego postaviti solarni usmerivač.
 • Ako imate ograničen prostor i ne možete postaviti više solarnih panela, onda bi solarni usmerivač mogao biti najbolja opcija za vas.

Saznajte više:

Ukoliko Vam se dopao ovaj tekst molimo Vas da ga podelite sa svojim prijateljima ili da se prijavite na email obaveštenja o novim tekstovima.

Please follow and like us:

3 thoughts on “Šta je solarni usmerivač i da li se isplati uložiti u njega?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *