sistem solarnih panela

Oprema potrebna za sistem solarnih panela

Energija Sunca

Širom sveta, sve više i više ljudi odlučuje se za postavljanje solarnih sistema za proizvodnju električne energije. Motivacija je uglavnom dugoročno smanjenje troškova korišćenja struje, a istovremeno se smanjuje i karbonski otisak.

Korišćenje solarne energije beleži konstantan rast u prethodnim godinama. Po svemu sudeći, taj rast će se nastaviti u godinama pred nama. Ovaj brzi razvoj uglavnom je proizašao iz poboljšanja učinkovitosti i nižih troškova najnovijih solarnih sistema.

Dakle, šta je potrebno za stvaranje učinkovitog solarnog sistema za kućnu upotrebu? Koja je oprema potrebna? Kolika će biti investicija i ušteda? I koliko je vremena potrebno da bi se postavljanje solarnog sistema isplatloi?

Šta je sistem solarnih panela?

Ssistemi solarnih panela upijaju i pretvaraju energetski upakovane fotone prirodne sunčeve svetlosti u iskoristiv oblik energije. Sistemi solarnih panela često se nazivaju PV ili fotonaponski solarni sistemi.

Kućna instalacija visokokvalitetnog solarnog sistema može smanjiti ili eliminisati zavisnost od javne električne mreže koja nas snabdeva električnom energijom kako bi mogli da koristimo rasvetu, grejanje, hlađenje i razne električne uređaje u našim domovima.

Rezultat postavljanja solarnog sistema u vašoj kući je čist i obnovljiv izvor energije koji zahteva minimalno održavanje uz uštedu koja će vam vratiti početno ulaganje kroz samo nekoliko godina.

Jednom kada se vaš solarni sistem isplati, koristićete električnu energiju gotovo besplatno.

Većina kućnih solarnih sistema nazivaju se mrežno povezani sistemi (eng. on-grid), što znači da su i dalje povezani na javnu električnu mrežu i mogu je koristiti za rezervno napajanje. Sa druge strane, u udaljenim područjima sa ograničenim pristupom električnoj mreži koriste se nezavisni sistemi (eng. off-grid).

Sledeći video(na engleskom jeziku) objašnjava kako funkcioniše solarni sistem povezan na javnu električnu mrežu:

Koje su glavne komponente sistema solarnih panela?

Razumevanje komponenata solarnog sistema je prvi korak. Komponente kućnog solarnog sistema su sledeće:

 • Solarni paneli
 • Solarni pretvarač (invertor)
 • Nosači za panele
 • Uređaj za nadzor performansi
 • Akumulatori (baterije) za skladištenje električne energije 

Solarni paneli 

solarni panel

Sami solarni paneli ključni su elementi solarnog sistema. Bitne osobine koje treba uzeti u obzir su učinkovitost, cena, garancija i vrsta tehnologije. 

Dve vrste solarnih panela najprikladnije za stambene solarne instalacije su monokristalni i polikristalni paneli. Oni se ponašaju slično, iako je monokristalni nešto učinkovitiji i malo skuplji.

Broj i mesto za postavljanje solarnih panela zavisi od:

 • Vaših energetski zahteva
 • Korisne površine krova
 • Klime
 • Vrhunca sunčeve svetlosti na mestu gde se postavljaju
 • Učinkovitost solarnih panela

Cene solarnih panela jačine 200W kreću se između 15 i 25 hiljada dinara.

Kompanija od koje kupujete solarnu opremu može vam pomoći da izračunate broj potrebnih solarnih panela kako bi napravili najisplativiji sistem.

Pretvarač (invertor)

solarni invertor

Pretvarači su mehanizmi koji pretvaraju jednosmernu struju (DC) koju proizvode solarni paneli u naizmeničnu struju (AC) koja je potrebna električnim uređajima u kući. 

Postoje 3 vrste pretvarača:

 1. String ili centralni pretvarači: oni su najjeftiniji, ali mogu biti neučinkoviti. To je zato što postoji potencijalni gubitak proizvodnje ako na deo krova pada senka.
 2. Mikro pretvarači: ovi pretvarači su skuplji i pričvršćeni su na svaki solarni panel, što omogućuje nesmetan rad čak i kad su neki paneli u senci.
 3. Optimizatori napajanja: postavljeni na svakom panelu, oni optimiziju jednosmerne izlaze svakog PV modula, koji zatim idu na string pretvarač da bi se se dobila naizmenična struja. Oni su jeftiniji od mikro pretvarača, ali nešto skuplji od string pretvarača.

Nosači za solarne panele

solarni paneli

Solarni paneli nisu postavljeni direktno na krov ili zemlju. Paneli su postavljeni na sisteme nosača, koji su pričvršćeni na krov ili tlo i nalaze se pod uglom kako bi se dobilo najbolje moguće izlaganje suncu. Ukoliko umete, nosače možete napraviti sami.

Uređaj za nadzor performansi 

Da bi proverili performanse vašeg solarnog sistema, uređaj za nadzor preformansi pokazaće vam koliko se električne energije proizvodi po satu, danu ili godini. Uređaj može otkriti i moguće promene performansi.

Akumulatori (baterije)

Svom sistemu možete dodati i akumulatore za skladištenje električne energije kako bi je koristili tokom loših vremenskih prilika ili preko noći. U osnovi, akumulatori pružaju mogućnost korišćenja solarnog sistema u vašoj kući onda kada vam javna električna mreža nije dostupna i morate koristiti nezavisni solarni sistem (off-grid).

Cena zavisi od kvaliteta i broja mogućih punjena akumulatora kao i od toga koliko energije vam je potrebno da skladištite.

Koliko će koštati sistem solarnih panela? 

Kao što je spomenuto, od nekoliko stvari zavisi kakav će vam sistem biti potreban, a samim tim i koliko će koštati. 

Važno je napomenuti da oprema možda nije najskuplja komponenta jer profesionalno postavljanje zahteva vreme, obučenost, stručnost i opremu za postavljanje. Cena po vatu i procenjeni trošak po kWh uobičajena su merna vrednost za upoređivanje cena različitih kompanija koje prodaju i postavljaju solarne sisteme.

Takođe imajte na umu da, iako tipičan period povrata može biti otprilike 6-7 godina, neki proizvođači nude garanciju koja traje i do 25 godina. Zamislite komunalne troškove koje biste mogli uštedeti tokom najmanje dve decenije.

Cene kompletnih solarnih sistema kreću se od 50000 din. pa do 800000 din. u zavisnosti koliko vam je energije potrebno i da li želite mrežni ili nezavisni sistem.

Ko može postaviti solarni sistem u vašu kuću? 

Pravilno postavljanje može biti kritično za buduće performanse i povrat vašeg ulaganja kao i kvaliteta opreme. Bitan je opsežan trening i potpuno razumijevanje svakog elementa. 

Mnoge firme koje se bave prodajom solarnih panela i prateće opreme imaju svoje majstore koji mogu izvesti postavljenje celog sistema umesto vas.

Koji je najbolji solarni sistem za kuću? 

Iako mnogi proizvođači veruju da su oni „najbolji“, jedan od načina da se potvrdi najbolji izbor jeste kupovina od firme koje vam je neko preporučio i koje garantuju za kvalitet svojih proizvoda. Dva bitna elementa koja treba uzeti u obzir za dugoročnu isplativost su učinkovitost i pouzdanost, a i dužina garancije.

Učinkovitost zavisi od toga koliko će se energije sunca pretvoriti u električnu energiju po kvadratnom metru.

Trajanje garancije zavisi od poverenja koje proizvođač ima u svoje proizvode i sigurnosti da ste pokriveni ako se nešto dogodi. Garancije za proizvode mogu se kretati od pet ili deset do 25 godina. Mnoge od tih garancija uključuju zaštitu performansi, rada i delova, kao i visok nivo garantovane izlazne snage.

Saznajte više:

Ukoliko Vam se dopao ovaj tekst molimo Vas da ga podelite sa svojim prijateljima ili da se prijavite na email obaveštenja o novim tekstovima.

Please follow and like us:

4 thoughts on “Oprema potrebna za sistem solarnih panela

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *