8 razloga za korišćenje solarne energije

8 razloga za korišćenje solarne energije

Energija Sunca

Sunce može napajati sve, i to već čini. Zrači čistom energijom. Dovoljno energije u jednom danu za napajanje naše planete u periodu od 1000 godina, ako bismo uspeli da iskoristimo svu tu energiju.

Srećom ne moramo iskoristiti svu tu energiju, jer bi to bilo nemoguće. Ali možemo iskoristiti značajan procenat ogromne količine solarne energije koja stiže na Zemlju svakog dana.

Trenutno su solarni paneli u proseku efikasni oko 15%. To znači da mogu prikupiti oko 15% energije koja na njih stiže sa Sunca. Postoje neke eksperimentalne solarne tehnologije koje su efikasne 40%.

Steven Novack iz Nacionalne laboratorije u Idahu tvrdi da jeftini, savitljivi solarni paneli mogu biti i do 80% učinkoviti. Dakle, razmotrimo razloge zbog kojih biste trebali koristiti solarnu energiju.

1. Solarna energija je sada pristupačna i svakim danom postaje sve jeftinija!

Činjenica je da što se više i više firmi bavi solarnom tehnologijom i proizvode solarne panele, troškovi će nastaviti da postaju sve pristupačniji. Trošak je pao na $1/Watt, a u nekim područjima je još niži.

To znači da za $1500 (150 000din.) možete kupiti sistem koji može proizvoditi 1.5KW struje, zajedno s nosačima, punjačem, pretvaračem i kablom. Ovo je veoma jeftino u odnosu na nekada.

2. Višak energije možete prodati nazad u električnu mrežu

Ako se odlučite za solarni sistem povezan na mrežu, u osnovi biste mogli još više smanjiti svoje troškove solarnog sistema prodajom viška energije električnoj kompaniji.

To pomaže ublažavanju opterećenja na mreži i zapravo može pomoći celom sistemu u uslovima prekomerne upotrebe tokom ekstremnih vremenskih prilika. Drugim rečima, moglo bi pomoći sprečavanju nestanka struje.

U Srbiji fizička lica trenutno imaju problema sa prodajom viška proizvedene struje ali je moguće smanjiti svoj mesečni račun za struju za iznos koji vratite u mrežu tokom tog meseca.

3. Solarnim panelima skoro pa nije potrebno održavanje

Jednom kada su postavljeni, nije potrebno puno vremena i napora za održavanje solarnih panela. S vremena na vreme ih obrišite, očistite od prašine i nečistoća i osigurajte da su žice i konektori u dobrom stanju. Posle početnog postavljanja ima vrlo malo posla, što je ogroman plus.

4. Solarna energija je čista obnovljiva energija!

Čak i ako se uzme u obzir oslobađanje ugljendioksida u proizvodnim pogonima i troškovi transporta i drugi postupci emitovanja ugljendioksida u proizvodnji solarnih panela, solarna energija je čistija i jeftinija od fosilnih goriva.

Pogotovo ako se uzme u obzir to što praktično nije potrebno održavanje solarnih fotonaponskih panela. Solarna energija je mnogo čistija od uglja ili drugih fosilnih goriva, a možete se bolje osećati pri potrošnji struje jer pomažete okolini.

5. Solarna energija se može proizvoditi i koristiti na više načina

Električna energija može se proizvesti i pomoću solarnih reflektora, Fresnelovih sočiva i mašina za apsorpciju toplote koji svi proizvode električnu energiju iz toplotne energije dobijene zračenjem sunčeve energije.

Pročitajte i Kako napraviti solarnu destileriju.

6. Solarna energija napaja doslovno sve u našem Sunčevom sistemu.

Sunce izlazi svakodnevno. Tehnički je Sunce doslovno ono što pokreće celi naš Sunčev sistem. Da nije Sunca, ne bismo bili ovde.

Ono drži naše planete u orbiti, pruža sunčevu svetlost milionima životinja i biljaka i pruža više energije u jednom satu nego što bi naša planeta mogla iskoristiti tokom cele godine. Zašto ga ne bismo koristili?

Sunce doslovno pruža energiju svom životu na Zemlji, a bez njega život bi prestao postojati. Dakle, nekako ima smisla da Sunce koristimo za proizvodnju energije koja nam je potrebna u našim životima, zar ne?

 7. Sunčeva energija je skoro neograničena

Naše Sunce je zvezda, i kao i svaka zvezda, ona ima životni vek i faze kroz koje prolazi pre nego što konačno potroši sav vodonik koji je napaja.

Srećom, za nas koji danas živimo, nema brige da će Suncu uskoro nestati energije. Zapravo, mora proći nekoliko stotina miliona godina pre nego što se naše Sunce ugasi.

8. 1000W solarne energije po kvadratnom metru udari u zemljinu površinu u bilo kojem trenutku

Tokom vedrog dana, količina energije koja udara u Zemljinu površinu na bilo kom kvadratnom metru iznosi oko 1000 W električne energije.

Zaista nema razloga da ne koristimo solarnu energiju.

Živeti van mreže znači biti isključen iz električne mreže, proizvoditi vlastitu energiju i živeti održivo. Ne možete postići puno održiviji način od upotrebe energije dobijene iz same stvari koja pokreće naš sunčev sistem.

Solarna energija može se koristiti i za grejanje vode i o jednom primeru solarnog bojlera od recikliranih flaša pisali smo u izdvojenom tekstu.

Ukoliko Vam se dopao ovaj tekst molimo Vas da ga podelite sa svojim prijateljima ili da se prijavite na email obaveštenja o novim tekstovima.

Please follow and like us:

1 thought on “8 razloga za korišćenje solarne energije

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *