4 stvari koje su vam neophodne da bi preživeli

Osnove preživljavanja – 4 stvari koje su vam neophodne da bi preživeli

Preživljavanje

Postoje četiri stvari koje su vam apsolutno nephodne da biste preživeli. Kojim biste redom poređeali ove četiri nužne potrebe? 

4 stvari koje su vam potrebne za preživljavanje: HRANA, ZAKLON, VODA, ZEMLJIŠTE

Wikipedia kaže „Opstanak je borba da se ostane živ„.

U svakodnevnom životu redosled ovih potreba promenio bi se zavisno o pojedinačnim okolnostima: politička previranja, prirodne katastrofe, vremenske prilike, rat, nemiri, nestanci struje itd.

Svaka od ovih okolnosti ima različite učinke i diktiraće koja od ovih stvari je najbitnija za preživljavanje u odnosu na neposredne okolnosti.

Recimo na primer da se probudite u pustinji bez ikakve ideje gde ste ili šta se događa u urbanom svetu. Koje su PRVE stvari koje biste tražili?

Najbolje je da ih tražite sve odjednom! Dakle, naš odgovor nije jednostavan odgovor, evo na šta mislimo:

Zaklon

Bez načina da se zaštitite od vremenskih nepogoda ili loših ljudi, čak i uz hranu i vodu, mogli biste umreti. Tehnički gledano, ako vam nije veoma hladno, a nemate odeće ili načina da se ugrejete ili ako vam nije vruće i ako vam treba hlad, onda vam ustvari nije potrebno sklonište (pređite na pronalaženje sveže pitke vode).

Ali to bi se moglo promeniti zbog vremenskih prilika. Vreme bi se moglo promeniti u bilo kojem trenutku. Ako pada kiša, imali biste vode, ali mogli biste se prehladiti, moglo bi doći do hipotermije i bili biste mrtvi za nekoliko sati. Ili još gore, ako se ne biste mogli ugrejati, patili bi danima pre nego što umrete.

Ako se nalazite u području koje je pogodila prirodna katastrofa, politički ili građanski neredi ili nestanak struje, moraćete se odlučiti i odrediti prioritet.

Prioritet može biti sigurno mesto gde se možete zaštititi od opasnosti. Potom možete potražiti vodu i hranu. Ili, što je možda i najbolji odgovor, tražite vodu i hranu usput dok tražite zaklon.

Voda

Ljudskom telu voda je potrebnija od hrane. Voda jedan od temelja života. Bez nje se umire. Pronađite izvor slatke vode i budite pripremljeni znanjem i veštinom o tome kako pročistiti vodu.

pronalaženje vode u divljini

Više o tome kako pronaći vodu u prirodi pisali smo u izdvojenom tekstu.

Hrana

Da biste preživeli potrebna vam je hrana. Hrana vam daje energiju za život, kretanje, rad, lov, ribolov i izgradnju. Bez hrane se posle izvesnog vremena umire.

Potrebne su vam belančevine, masti, šećeri i vitamini, ne isključivo tim redosledom. Previše šećera je loše u dugoročnom scenariju preživljavanja. On će vam brzo dati energiju, ali brzo ćete je i potrošiti. Potrebne su vam masti, belančevine i vitamini.

Planinari jedu puter od kikirikija jer je bogat masnoćom i belančevinama i daje im energiju. Prehrana pri kojoj se unosi hrana sa visokim procentom masti i proteina trebala bi vam pomoći dok se ne prilagodite novonastaloj situaciji.

Više o tome kako pronaći jestivo bijle u prirodi pisali smo u izdvojenom tekstu.

Zemljište

Ukoliko niste nomad, trebaće vam sigurno mesto na kom imate sigurnost. Pronalaženje mesta za postavljanje privremenog skloništa ili mesta za dugoročan boravak i trajno naseljavanje svoje porodice i sebe dva su vrlo različita scenarija.

Poenta je u tome što morate dati prioritet na temelju VAŠIH okolnosti. O vašem životu govorimo. To je takođe vrlo subjektivno i otvoreno je za tumačenje koje se temelji na beskonačnim promenljivama.

Već smo obradili pronalaženje zemljišta za život i trajno naseljavanje u izdvojenom tekstu.

Odredite prioritete

Ako ste sa svojom porodicom, najvažniji prioritet je pronalazak sigurnog skloništa za njih. Nakon što budu sigurni i smešteni sa dobrim zaklonom, možete izaći i pronaći vodu i hranu te je vratiti. Što nas vraća u puni krug.

Svakako, samo zemljište na kom živite vam može pružiti mnogo hrane. Međutim, trebate pronaći mesto s vodom, što verovatno čini vašu LOKACIJU važnim aspektom za opstanak.

O zemlji kao jednom od temelja naših života pisali smo u tekstu Zemlja – temelj života.

Nemojte biti tamo gde je opasno. Nastavite se kretati ako morate. Ali prvo potražite sklonište. Dok tražite sklonište, putovaćete kopnom. Usput možete loviti i sakupljati jestivo bilje.

kako pronaći vodu u divljini

Sklonište, voda i hrana, zemljište. Tim redosledom. Bez bilo koje od prve 3 stvari, na kraju ćete umreti.

Ali koja je to stvar bez koje nikako ne možete preživeti? Ta stvar nije fizičke prirode kao ove do sad.

Da biste preživeli treba vam volja za životom!

Saznajte više

Ukoliko Vam se dopao ovaj tekst molimo Vas da ga podelite sa svojim prijateljima ili da se prijavite na email obaveštenja o novim tekstovima.

Please follow and like us:

5 thoughts on “Osnove preživljavanja – 4 stvari koje su vam neophodne da bi preživeli

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *