Kako se zaštiti od grada i štete koju nanosi bašti

Kako se zaštiti od grada i štete koju nanosi bašti

Baštovanstvo Uradi sam

Nažalost, skoro svake godine u Srbiji dešava se ista stvar. Stotine njiva i bašti gubi bitku sa verovatno najređom, ali po useve najopasnijom, padavinom – gradom. Svedoci smo, poslednjih dana, da po ko zna koji put nije bilo dovoljno protivgradnih raketa da se zaštite sva područja pogođena gradom u Srbiji.

Zbog toga ćemo pokušati da vam predočimo neke od koraka koje možete preduzeti da bi zaštitili svoju baštu u slučaju grada. Vrlo je moguće da to možete uraditi uz pomoć stvari koje možete pronaći u svom dvorištu. Prvo ćemo reći nešto o gradu kao padavini, kako, kada i zbog čega nastaje.

Šta je grad i kako nastaje

Grad ili tuča je naziv za vrstu visokih padavina u obliku ledenih oblutaka. Ove padavine nanose velike štete poljoprivredi i smatraju se nepogodom. Nastaje u oblacima koji se zovu kumulonimbusi, koji imaj jaku uzlaznu struju. Dešava se da snažne vazdušne struje odvuku vodene kapi iz oblaka u više slojeve gde je temperatura niža. Kapi se tamo zalede i poprime oblik lopte, odnosno pretvaraju se u grad. Kada uzlazna struja koja je ponela te kapi ne može više da održi njihovu težinu, ledene kugle padaju na zemlju.

Izvor: Wikipedia – Grad (padavina)

Prilikom baštovanstva pripremamo naše biljke izmenom tla, pravilnim navodnjavanjem i sprečavanjem bolesti i štetočina, ali jedna od najsmrtonosnijih štetočina može uništiti vašu baštu u roku od nekoliko minuta.

Sezona grada u Srbiji traje 6 meseci, od 15. aprila do 15. oktobra i to je vreme kada treba biti najoprezniji. Uz malo pripreme možete umanjiti i čak sprečiti oštećenja od grada na biljkama. Od zaštite od grada do brige o oštećenim biljkama, ovo je vaš vodič za prolazak kroz sezonu grada uz najmanju moguću štetu po vašu baštu ukoliko do njega dođe.

Kako zaštititi baštu u sezoni grada

 • Priprema pred sezonu grada
 • Šta učiniti kada je grad najavljen u vremenskoj prognozi
 • Neočekivane oluje: šta učiniti kada je šteta već nastala

Priprema pred sezonu grada

Nemojte očajavati ukoliko vam grad uništi sav vaš naporan rad oko bašte kojoj ste posvetili toliko vremena i pažnje. I dalje postoji mogućnost da spasete neke biljke. O tome šta sve možete da uradite kako bi pomogli biljkama da se oporave od oštećenja pisaćemo malo dalje u tekstu.

Najbolje bi bilo da do toga uopšte ni ne dođe. Zbog toga treba preduzeti sve moguće korake kako bi se šteta što uspešnije izbegla.

Koristite ograđene izdignute obradive površine u svojoj bašti

Raised beds je termin na engleskom jeziku za obradive površine koje su ograđene niskim zidom napravljenim od drveta, kamena ili betona. Mogu biti bilo koje dužine i bilo kog oblika.

Ove površine su izdignute iznad nivoa tla i mogu biti obogaćene kompostom. Zbog toga bi prevod ovog termina mogao biti i „izdignuti kreveti“. Korišćenje izdignutih kreveta u baštovanstvu sjajan je način da zaštitite vaše osetljive kulture.

Izdignuti kreveti pomažu u sprečavanju ispiranja zemljišta koje se često dešava pri jakim olujama praćenim gradom. Zemljište koje je učvršćeno i zaštićeno pomaže u sprečavanju pucanja stabljike i ublažava štetu.

Još jedna zanimljiva vrsta bašti su i vertikalne bašte.

Koristite zemlju za zaštitu biljaka / drveća / žbunja

Ovim se pomaže u smanjenju štete na biljkama nastale usled grada. Kod svih zasada dodajte dodatnu zemlju oko glavne stabljike biljke. Ova dodatna zemlja podržava stabljike biljaka i može smanjiti broj slomljenih stabljika.

Đubrite i vodite računa o svojim biljkama

Snažne i zdrave biljke bolje podnose fizička oštećenja, uključujući i štetu nastalu gradom. Potrudite se da vaše biljke budu odgovarajuće nađubrene pre sezone grada. Uz pravilno zalivanje i negu, đubrivo može dati biljkama dodatnu snagu.

Prikupite uanpred sve materijale koji će vam biti potrebni

Vrlo je važno biti pripremljen kada je u pitanju zaštita vaše bašte od štete prouzrokovane gradom. Skupite materijale koji će vam trebati za zaštitu biljaka. Oluje praćene gradom mogu brzo udariti, ponekad bez ikakvog upozorenja. Evo nekih stvari koje vam mogu pomoći da sprečite štetu:

 • Mreža za hlad ili zaštitna žica zajedno sa drvenim stubovima
 • Protivgradna mreža
 • Aluminijumska mreža
 • Cerada zajedno sa drvenim stubovima
 • Veće posude kao što su burići ili kante za smeće, zavisno od veličine biljaka
 • Čak i stvari poput kartona, iverice i čaršava mogu zaštititi vaše biljke od oštećenja prouzrokovanih gradom

Treba postaviti drvene stubove unapred tako da se možete brzo pripremiti za nadolazeće nevreme. Potrudite se da obavezno imate cigle ili kamenje za zatezanje prekrivača ,jer je oluja praćena gradom takođe često praćena i veoma jakim vetrom.

Držite materijal na lako dostupnom mestu

Držite sav potreban materijal za zaštitu od grada negde gde mu možete brzo i lako pristupiti. Na taj način, bićete spremni da brže reagujete ukoliko se grad pojavi iznenada i bez najave.

Šta učiniti kada je grad najavljen u vremenskoj prognozi

Pratite prognozu iz dana u dan, posebno u sezoni grada. Ako se predviđa grad, stavite sve svoje saksijske biljke u zatvoreni prostor ili pod natkriveni deo dvorišta kako biste ih zaštitili od oštećenja.

Postavite sve vidove zaštite koje ste prikupili iznad vaših biljaka i osigurajte da su prekrivači zategnuti i dovoljno čvrsti kako bi podneli udare jakog vetra.

Neočekivane oluje: šta učiniti kada je šteta već nastala

Ponekad tokom prognoziranih kišnih oluja grad može neočekivano početi ne ostavljajući vam dovoljno vremena da se pripremite. Kada se to dogodi, postoje neki načini na koje možete lečiti i ublažiti štetu na biljkama, zavisno od stepena oštećenja.

Zapamtite, opasno je izlaziti napolje kad je jak grad već započeo. Bolje je rizikovati da izgubite svoju baštu, nego da se povredite.

Kako brinuti o biljkama koje su oštećene gradom

 • Orezivanje: uklonite slomljene grane, stabljike i lišće kako bi se biljka mogla usredsrediti na ozdravljenje.
 • Dajte im malo vremena: dajte svojim biljkama koje još uvek imaju lišće na sebi nekoliko dana da se oporave pre nego što ih potpuno otpišete. Zdrave biljke mogu se brzo oporaviti od oštećenja pa obratite pažnju na rast. Šteta od oluje često može izgledati gora nego što je zapravo.
 • Đubrite za dodatni podsticaj: Nađubrite biljke kako biste ih dodatno podastakli nakon štete od grada. Pazite da ne đubrite prekasno u sezoni. Oštećene biljke mogu se biti ranjivije na insekte i bolesti. Đubrenje biljaka može im dati snagu u borbi protiv mogućih infekcija.
 • Pravilno zalivanje: Obavezno pravilno zalivajte biljke nakon grada. Grad će se otopiti i osigurati vodu za vaše biljke, a prekomerno zalivanje im može doneti više štete nego koristi.

Iako grad može naneti štetu vašoj bašti, uz malo pripreme možete biti spremni da tu štetu umanjite. Najbolji način da se pripremite za neočekivane oluje je pravilna briga o svojim biljkama kako bi bile snažnije. Druga mogućnost je da, ukoliko ste u mogućnosti, uložite novac u neku vrstu već isprobane i proverene prozivgradne mreže i zaštite!

Naravno, grad nam može uništiti i auto ili krov od kuće. Kuća se može zaštititi zelenim krovom. Zaštita od grada je samo jedna od mnogih prednosti zelenih krovova o kojima smo pisali u tekstu u kojem smo izneli i ostale njihove prednosti.

Ukoliko Vam se dopao ovaj tekst molimo Vas da ga podelite sa svojim prijateljima ili da se prijavite na email obaveštenja o novim tekstovima.

Please follow and like us:

1 thought on “Kako se zaštiti od grada i štete koju nanosi bašti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *