prednosti živih krovova

4 prednosti zelenih krovova! Lepi, korisni, živi krovovi

Gradska poljoprivreda Zeleni krovovi

Uzgajanje bašte na krovu može zvučati čudno, ali bašta na krovu može imati ogroman pozitivan uticaj na okolinu i na vaš bankovni račun. Zeleni krov, ili živi krov, je krov prekriven slojem vegetacije. U ovom tekstu predočićemo vam 4 prednosti zelenih krovova.

Biljke na živom krovu mogu uključivati ​​travu, cveće, povrće, voće ili čak drveće. Uzgoj krovne bašte ne pruža vam samo prelep i drugačiji krov. Krovne bašte imaju brojne prednosti koje ih čine atraktivnom opcijom za velike gradske zgrade i kuće.

Iako su postali popularni u Sjedinjenim Državama poslednjih godina, zeleni krovovi nisu nova ideja. Oni su vekovima važan deo arhitekture Skandinavije, a uveliko se primenjuju u mnogim evropskim zemljama od 1960-ih. Živi krovovi su čak obavezni na novim ravnim krovovima u mnogim zemljama.

Ova lepa vikendica primer je tipa zelenog krova koji je vekovima bio obeležje mnogih norveških domova. Izvor slike: Inhabitat

Biljke na zelenom krovu mogu se uzgajati jednostavno i bez puno održavanja. Zeleni krovovi mogu biti jednostavni, prekriveni samo travom, ali mogu biti i prelepe bašte, pune raznih vrsta biljaka pa čak i drveća. Bez obzira na veličinu ili namenu, zeleni krovovi pružaju zadivljujuću ekološku i ličnu korist.

Odličan primer zelenog krova je vikendica i dizajnerski studio firme David Coulson o kojoj možete čitati u izdvojenom tekstu.

4 razloga za uzgajanje zelenog krova

1. Zeleni krovovi pomažu u upravljanju oticanja vode

Zeleni krovovi pomažu smanjenju problema zagađene vode koja se probija do vodotoka i postrojenja za pročišćavanje vode. Kišnica se obično sliva sa krovova zgrada, kroz prljave gradske ulice, kroz odvodne kanale koji je sprovode do postrojenja za pročišćavanje. Na tom putu, voda skuplja razne vrste načistoća i postaje čak i zagađena.

Biljke na zelenim krovovima pomažu usporavanju oticanja vode i deluju kao filter, smanjujući količinu prljaštine u vodi koja dolazi do odvnodnh kanala.

Oni takođe zadržavaju veći deo vode. Leti biljke na zelenom krovu mogu zadržati 70-90% vode koja pada na njih, a zimi između 25-40%, zavisno o biljkama i dubini zemljišta na krovu. Takođe, korišćenje zelenih krovova u velikoj meri smanjuje štetu prouzrokovanu gradom.

Veliki norveški dvorac sa zelenim krovom. Izvor slike: Inhabitat

2. Zeleni krovovi su energetski učinkoviti

Zeleni krovovi dodaju dodatni sloj izolacije građevini koju prekrivaju. Budući da je zimi najveći izvor gubitka toplote kroz krov, zeleni krov pomaže zadržavanju velikog dela te toplote.

Uobičajni krovovi leti postaju izuzetno vrući, pogotovo ako su tamne boje. Živi krov održava krov hladnijim i drastično smanjuje troškove hlađenja leti – za preko 75%, pokazalo je istraživanje koje je objavilo Nacionalno veće za istraživanje Kanade.

Prekrasan zeleni krov na gradskoj većnici u Čikagu. Izvor slike: Burham Plan

3. Zeleni krovovi se bore protiv gradskih toplotnih žarišta

Gradsko toplotno žarište nastaje kada se određeni deo grada razvije i pejzaž u tom delu grada se potpuno izmeni. Kako se otvoreno zemljište i vegetacija zamenjuju zgradama i putevima, površine postaju vruće i suve, upijaju i zadržavaju sunčevu toplotu. Stoga urbane regije postaju mnogo toplije od okolnih ruralnih područja.

Ovaj višak toplote uzrokuje povećanu potrošnju energije za hlađenje, što dovodi do višeg nivoa zagađenja. Vruće ulice zagrevaju i kišnicu koja teče njima, utičući na vodene puteve kada se voda ponovo vrati u njih.

Prekrivanjem crnih krovova, nekih od najtoplijih površina u gradovima, vegetacijom, može se postići veliko smanjenje gradskih žarišta toplote.

Veliki deo svetlosti, koja bi inače postala toplotna energija, biljke apsorbuju. Takođe, kroz svakodnevni ciklus isparavanja vegetacije, živi krovovi i zidovi mogu značajno rashladiti gradove tokom vrućih letnih meseci.

Biljke koje vole toplotu pokrivaju krov ove bolnice u Bazelu u Švajcarskoj. 
Ove bilje su sada obavezne na svim novim ravnim krovovima u ovom gradu. Izvor slike: National Geographic

4. Zeleni krovovi poboljšavaju kvalitet života

Osim što pružaju hladniju gradsku atmosferu, zeleni krovovi pružaju ugodnu, prirodnu estetsku vrednost kućama i zgradama. Oni takođe pružaju stanište za ptice i ostale divlje životinje u područjima u kojima je zelenilo nestalo.

Osim toga, budući da biljke deluju kao prirodni filteri vazduha, one uklanjaju mnoge zagađivače vazduha i smanjuju emisiju štetnih gasova.

Zeleni krovovi ukrašavaju gradski krajolik u Štutgardu u Nemačkoj. 
Od 1989. godine propisi zahtevaju da ih imaju sve zgrade s ravnim krovom. Izvor slike: National Geographic

Pa kako onda pozeleneti svoj krov? Postoje veliki broj organizacija koje podržavaju pokret zelenog krova. Mnoga gradska područja podržavaju žive krovove na novoj gradnji i često pružaju obrazovanje o toj temi. Može se koristiti velika raznolikost načina sadnje, od travnatih krovova do složenih slojevitih sistema s različitim biljkama. 

Metoda koju odaberete zavisiće od veličine i vrste krova koji želite posaditi. Možete pretražiti informacije i dobavljače u vašem području ili ih sami sagraditi. Ako vam se ozelenjavanje celog krova čini zastrašujuće, prvo pokušajte s manjim projektom, poput krova šupe ili kokošinjaca.

Ukoliko Vam se dopao ovaj tekst molimo Vas da ga podelite sa svojim prijateljima ili da se prijavite na email obaveštenja o novim tekstovima.

Please follow and like us:

2 thoughts on “4 prednosti zelenih krovova! Lepi, korisni, živi krovovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *