Bašta visoka 5 spratova u sred grada - Projekat vertikalne bašte

Bašta visoka 5 spratova usred grada – Projekat vertikalne bašte

Domaćinstvo Gradska poljoprivreda Vertikalne bašte

Growing Power želi izgraditi vertikalnu baštu na 5 spratova usred Milvokija!

Ovo je zasigurno ambiciozan projekat, ali ako ga iko može ostvariti to je Will Allen iz Growing Power. Dokazano je da njegov sistem funkcioniše, a može proizvesti više hrane po jutru nego što je iko ikada mislio da je moguće. Stara poslovica i ruralna legenda da je potrebno dva jutra zemlje da bi se osiguralo dovoljno hrane za jednu porodicu potpuno je otišla u zaborav.

150 tona hrane po jutru predstavlja fenomenalni uspeh, ne samo za jednu porodicu, već i za poljoprivredu u celini. To je daleko najuspješnija poljoprivredna tehnika u pogledu korišćenja prostora koje je ikada izmišljena.

Više vertikalnim baštama pročitajte u našem članku Modeli Vertikalne Bašte

Vertikalna poljoprivreda nije ništa novo, ali ono što je inovativno je kombinacija različitih tehnika uzgoja u jedan jedinstveni sistem koji može uzgajati više nego dovoljno zdrave organske hrane nego što je iko ikada mislio da je moguće.

„Zamislite petospratnu baštu usred grada! Ovaj inovativni idejni dizajn koji su razvili Growing Power i Kubala Washatko Architects, Inc. proširiće i poboljšati njihove staklenike i akvaponike. Trenutno ovaj sistem zauzima dva jutara zemljišta koje se nalazi u gradu Milwaukee. Pet spratova staklenika okrenutih prema jugu omogućiće proizvodnju biljaka, povrća i lekovitog bilja tokom cele godine. Proširene obrazovne učionice, konferencijski prostori, pokazne kuhinje, prerada i skladištenje hrane, zamrzivači i utovarivači dodatno će podržavati širenje misije Growing Power kao lokalnog i nacionalnog lidera za obrazovanje o održivoj urbanoj proizvodnji hrane. Kancelarije, prostor za volontere i prostorije za podršku zaposlenima biće usko povezani sa staklenicima i obrazovnim prostorijama kako bi se omogućilo aktivno posmatranje i učestvovanje… Sve manje obradive zemlje, stalne globalne klimatske promene, nestašica vode i stalni rast stanovništva mogli bi promeniti naš fokus sa tradicionalne poljoprivrede na visoko učinkovitie staklenike ili urbana poljoprivredna domaćinstava.“

Allen Washatko, TKWA

Ukoliko Vam se dopao ovaj tekst molimo Vas da ga podelite sa svojim prijateljima ili da se prijavite na email obaveštenja o novim tekstovima.

Please follow and like us:

1 thought on “Bašta visoka 5 spratova usred grada – Projekat vertikalne bašte

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *