ceger za pijacu biljke su prijatelji

5 najboljih zamena za plastične kese

Domaćinstvo Razno
pamučni ceger biljke su prijatelji

Zagađenje prouzrokovano plastikom postalo je ozbiljan problem za našu planetu. Svake godine ljudi bace dovoljno plastike da četiri puta pokrije površinu Zemlje. O nepovoljnim uticajima plastičnih kesa pisali smo detaljno u posebnom tekstu.

Većina plastičnog otpada odlazi u okeane, što uzrokuje smrt milion morskih ptica i 100 000 morskih sisara svake godine. Da bismo se pozabavili tim problemom, vreme je da potražimo čime možemo zameniti plastične kese.

Papirne kese

Izvor slike: PromoBox

Ako uporedimo jednokratne plastične kese za kupovinu sa papirnim kesama, saznaćemo da su papirne kese pod odgovarajućim uslovima 100% biorazgradive, mogu se reciklirati i ponovo upotrebljavati. Pored toga, mnoge papirne kese podnose veći pritisak ili težinu od plastičnih kesa.

Iako papirne kese mogu predstavljati dobro rešenje ukoliko postoji infrastruktura za recikliranje, za njihovu proizvodnju potrebno je 2 puta više energije nego za proizvodnju plastičnih kesa. Ta energija se mora nekako proizvesti. To dovodi do zaključka da papirne kese nisu najoptimialnije rešenje.

Pamučni cegeri

pamučna torba biljke su prijatelji
Bolje ceger u ruci, nego kesa na grani!

Pamučni cegeri su mnogo korisniji za životnu sredinu zbog toga što služe za višekratnu upotrebu tj. mogu se koristiti iznova i iznova. Takođe su i potpuno biorazgradivi. Dodatna prednost je što su ove torbe napravljene od potpuno prirodnog materijala – pamuka.

Pamučni cegeri veoma su izdržljivi. Kada se spakuju, mogu stati u džep pa ih je lako nositi sa sobom. Uz redovno pranje, pamučni cegeri mogu trajati godinama i zbog toga predstavljaju možda i najbolju alternativu plastičnim kesama. Uz pomoć njih, štiti se priroda i smanjuje se zagađenje plastičnim kesama.

Torbe od jute

Izvor slike: Totalmerchandise

Torbe od jute su dobra stara alternativa plastičnim kesama. Kao i pamučni cegeri, torbe od jute imaju veliku izdržljivost i dug vek trajanja. Juta je prirodni obnovljivi resurs koji je biorazgradiv i moguće je kompostirati ga.

Juta se može potpuno biološki razgraditi za dve godine, što ne nanosi štetu životnoj sredini. „Mana“ torbi od jute može biti to što su relativno glomazne i nisu najpraktičnije za nošenje, tj. ne možete ih uvek imati kod sebe.

Cegeri od pruća

Izvor slike: Amazon

Cegeri od pruća izgledaju rustično. Mnogo su čvršći od ostalih alternativna plastičnim kesama ali su zbog toga i najizdržljiviji i mogu poneti najveći teret bez rizika da će se oštetiti. Takođe su potpuno biorazgradivi i ne štete našoj okolini.

Kese od bioplastike

Izvor slike: RetailResource

Bioplastika je plastika napravljena od biljnog materijala umesto od fosilnih goriva. Drugim rečima, bioplastika dolazi od „zelenih“ resursa i zbog toga je manje štetna po životnu sredinu.

Neke od ovih kesa mogu se reciklirati, dok se druge mogu biorazgraditi tj. kompostirati. Njihova mana je što se i one u velikoj meri prave i koriste za jednu upotrebu. Takođe, za njihovo recikliranje potrebna su posebna postrojenja koje većina država ne poseduje.

Ukoliko Vam se dopao ovaj tekst molimo Vas da ga podelite sa svojim prijateljima ili da se prijavite na email obaveštenja o novim tekstovima.

Please follow and like us:

1 thought on “5 najboljih zamena za plastične kese

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *