450 tona hrane na 3 jutara zemlje

450 tona hrane na 3 jutara zemlje

Baštovanstvo Gradska poljoprivreda Uzgoj u vodi
Growing Power – slika od Will Allen

450000 kilograma hrane! Zamislite da uzgajate 450000kg hrane na 3 jutara zemlje. Moguće je, i jedan čovek je uspeo u tome! Will Allen iz Growing Power dizajnirao je sistem uzgoja akvaponika koji pokriva baštu od 3 jutara koja proizvodi ogromnu količinu hrane.

Ako taj broj podelite na 3 jutara zemlje, to je jednako 150000kg sveže organsko uzgajane hrane po jutru godišnje! Možete li samo zamisliti?

Will Allen kupio je svoju gradsku baštu na severnoj strani Milvokija 1993. godine. Pokrio je parcelu plastenicima i svaki napunio kompostom i akvaponskim sistemom za uzgoj hrane.

Njegova neprofitna bašta brzo je rasla s širenjem vesti o Alenovim inovativnim tehnikama uzgoja i neverovatnim količinama hrane koju je uspeo uzgajati u malom prostoru. (Pogledajte najnovije o Alenu na kraju članka)

Pa zašto onda ne koristimo ovu ideju u celom svetu? Bi li obilje zdrave organske uzgajene hrane bilo previše preteće silama koje kontroliši naše snabdevanje hranom?
Budite sigurni da bi. I pored toga što je ova neprofitna bašta pokazala i dokazala svoje uspehe i svima ih predstavila, od početka su imali pravnih problema, izostala je podrška lokalnog i državnog aparata i u novembru 2017. godine ova bašta prestala je sa radom.

„… Čini se da Growing Power postaje dobitna kombinacija. Podcenila sam to čime se bave. Na temelju podataka u tim video zapisima, AKO su istiniti, onda na 3 jutara proizvode godišnje 450 tona hrane! Kako to rade? Pa, na temelju podataka navedenih u videu…

10.000 riba
270-460 kubnih metara komposta koje prave crvi
3 jutra zemlje pod plastenicima
Uzgaja se tokom cele godine koristeći toplotu iz kompostnih gomila.
Korišćenje vertikalnog prostora

Ovi plastenici proizvode prinose od $54 dolara po kvadratnom metru! ($200.000 po jutru)… ”

IZVOR: Youtube

Fotografije:  http://www.flickr.com/photos/growingpower

Ukoliko Vam se dopao ovaj tekst molimo Vas da ga podelite sa svojim prijateljima ili da se prijavite na email obaveštenja o novim tekstovima.

Please follow and like us:

1 thought on “450 tona hrane na 3 jutara zemlje

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *