slaganje biljaka u bašti

Slaganje biljaka u bašti – prednosti i primeri

Baštovanstvo

Ukoliko obratite pažnju na usklađivanje biljaka prilikom sadnje obezbedićete najbolji rast posađenih biljaka, njihovo zdravlje i korišćenje hranjivih sastojaka.

Imati zdravu i lepu baštu cilj je svakoga ko se bavi uzgojom biljaka. Dobro održavan prostor daje vam velike prednosti tokom cele godine.

To možete lako postići pomoću slaganja biljaka, što će vam dati izvrsne rezultate u vašoj bašti. Od privlačenja korisnih insekata do suzbijanja štetočina i pružanja fizičke podrške, neke biljne kombinacije dokazano daju rezultate.

Možete čak očekivati ​​da ćete povećati prinos zbog biljaka koje se međusobno štite od različitih elemenata.

Šta je slaganje biljaka?

Slaganje biljaka odnosi se na zajedničku sadnju onih biljaka koje se međusobno dobro slažu kako bi sve one imale zajedničku korist.

Kao jedan od najjednostavnijih načina kopiranja onoga što priroda već čini, ali u udobnosti vlastite bašte, slaganje biljaka će vašoj bašti pružiti mnoge značajne prednosti.

Iako se može činiti teškim oponašati prirodu u vašoj bašti, svom povrću možete pružiti najbolje moguće uslove za zdravi rast putem slaganja biljaka.

Prednosti slaganja biljaka:

Ušteda prostora

Ako vam prostor u bašti predstavlja veliku brigu, slaganje biljaka vam može pomoći da učinkovito iskoristite zemljište u njoj.

Posadite biljku puzavicu ispod visoke biljke, na primer tikvicu pod kukuruzom. Na ovaj način možete ispuniti vredan prostor koji bi inače mogao biti prazan ili ispunjen korovom.

Razlika između kultura koje sadite zajedno je ono što čini da slaganje biljaka daje dobre rezultate; sadnja paradajza i šargareše zajedno daje dobre rezultate jer je paradajzu potrebno puno hranjivih materija, a šargarepi malo.

Sađenje ove dve kulture na istom prostoru osigurava da među njima nema konkurencije, a svaka ima svoju sezonu, potrebu za hranjivim materijama i rast.

Sklonište i podrška

Zelena salata može umnogome imati koristi u tome da se u blizini posadi paprika ili paradajz jer joj je potrebno manje sunca od njih, a značajno je niža. Žbunaste biljke mogu pomoći u zaštiti drugih useva od vetra podržavajući znatno slabije biljke.

Ako vam treba podrška za biljke poput pasulja, sadnja kukuruza u neposrednoj blizini pruža prirodnu potporu. Pasulj će koristiti kukuruz kao stub za penjanje, uklanjajući sve potrebe za pravljenjem veštačke potpore.

Privlačenje korisnih insekata

Insekti će pre provoditi vreme u vašoj bašti, pomažući pri oprašivanju, ukoliko bašta sadrži raznovrsne kulture.

Leptiri, pčele i ptice su važni za zdrav rast vaše bašte. Oni su najbolja odbrana od štetočina i omogućuju oprašivanje biljaka.

Raznolikost biljaka i cveća sa produženim i različitim razdobljima cvetanja sigurno će privući oprašivače i korisne insekte koji posećuju vašu baštu.

Posadite ribizlu, jabuku i glog kako biste bili sigurni da su ovi ljubazni insekti svakodnevni posetioci.

Biljke poput nane luka odbijaju insekte poput biljni vaši, koji su mali insekti koji se hrane biljnim sokom. Takođe anis privlači insekte koji se hrane biljnim vašima.

Lan pomaže u odbijanju štetočina od korenskog povrća zbog ulja koje proizvodi.

Lavanda je cvet koji će držati štetočine podalje od vaše bašte. Kosmos cveće treba posaditi u blizini vaše bašte kako bi privuklo insekte predatore, poput bubamara.

Pomaže zemljištu

Slaganje biljaka pomaže u tome da se zemlja održava vlažnom i bez erozije. Zemljište u hladu može biti izuzetno korisno u doba suše, a biljke poput krastavaca idealan su izbor.

Pasulj pomaže obnavljanju azota i drugih makronutrijenata u tlu. Nisko rastuće biljke sa širokim lišćem, poput nevena i heljde, idealno su rešenje za poboljšanje strukture vašeg tla i suzbijanje rasta korova.

Nisu svi korovi štetni, a o korovima čije prednosti možete iskoristiti pisali smo u izdvojenom tekstu.

Izbegavajte drveće pri slaganju biljaka

Poznato je da stabla monopoliziraju hranjive čestice u tlu, što ih čini lošim izborom za slaganje biljaka. Takođe imaju tendenciju da prikupljaju svu sunčevu svetlost nadvijajući se nad povrćem.

Drvo oraha ima korenje koje u tlo ispušta hemikaliju koja sprečava da druge biljke rastu oko njega. Uz to, neke vrste drveća ispuštaju hemikalije iz svojih listova koje sprečavaju bujanje obližnjih biljaka.

Primeri kultura koje se sade zajedno

Određene biljke rastu zajedno bolje od drugih, rastu i uspevaju zbog međusobne zaštite od insekata.

Kontrolisanje insekata uvek je jedan od glavnih zadataka u vođenju bašte, jer želite da vaše povrće ili cveće raste sa što manje probleme. Takođe, određene biljke poboljšavaju i ukus drugih.

Evo nekoliko primera biljaka koje se slažu i koje možete odabrati za svoju baštu:

Bosiljak i paradajz

Bosiljak i paradajz nisu samo odlična kombinacija za spremanje hrane. Osim što poboljšava ukus paradajza kada se zajedno sade, bosiljak može pomoći u odvraćanju insekata koji napadaju paradajz, poput biljnih vaši, zbog svog snažnog mirisa.

  • Biljke koje ne odgovaraju paradajzu: krompir, brokuli, kupus
  • Biljke koje ne odgovaraju bosiljku: karfiol, krastavac, kupus

Tikvice, pasulj i kukuruz

Takođe poznate kao tri sestre, tikvice, pasulj i kukuruz uspevaju zajedno. Kukuruz nudi potporu pasulju, pasulj uvlači azot iz vazduha u tlo, a lišće tikvice štiti tlo stvaranjem živog malča.

  • Biljke koje ne odgovaraju tikvicama: krompir, kupus
  • Biljke koje ne odgovaraju pasulju: crni luk, beli luk, paprika
  • Biljke koje ne odgovaraju kukuruzu: paradajz, celer

Crni luk i nana

Kada se sade zajedno, snažan miris nane sprečava lukove muve da napadnu luk. Nana je, međutim, invazivna biljka, pa se savetuje da je posadite odvojeno u posudama oko luka.

  • Biljke koje ne odgovaraju crnom luku: špargla, pasulj, grašak
  • Biljke koje ne odgovaraju nani: peršun

Praziluk i šargarepa

Mrkvina muva može biti vrlo problematična za šargarepu, a moljac može naštetiti praziluku. Kad se sade jedna pored druge, mirisi ove dve biljke deluju tako što drže podalje ove štetočine.

  • Biljke koje ne odgovaraju šargarepi: peršun, mirođija, krompir
  • Biljke koje ne odgovaraju praziluku: pasulj, grašak

Slaganje biljaka nije egzaktna nauka, ali ovaj tekst vam može pomoći da započnete sa sadnjom nekih od poznatih biljnih kultura koje se slažu i dati vam savete koje kombinacije treba izbegavati.

Pročitajte i 9 saveta za početnike u baštovanstvu

Ukoliko Vam se dopao ovaj tekst molimo Vas da ga podelite sa svojim prijateljima ili da se prijavite na email obaveštenja o novim tekstovima.

Please follow and like us:

1 thought on “Slaganje biljaka u bašti – prednosti i primeri

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *