kako sačuvati višak povrća za zimu

Kako sačuvati višak povrća za zimu

Čuvanje hrane

Uzgoj vlastitog povrća zabavan je i koristan. Dok se brinete o biljkama, možete ih gledati kako rastu i na kraju se vaš naporan posao isplati u vidu povrća koje ima bolji ukus od svakog koje ste ikad kupili u prodavnici.

No ponekad je vaša bašta malo plodnija nego što očekujete ili sve kulture sazrevaju u isto vreme. To može dovesti do poražavajuće situacije bacanja povrća koje se pokvari pre nego što ga iskoristite. Ali ne mora biti tako!

Već ranije smo pisali o načinima čuvanja bilja iz vaše bašte, a u ovom članku možete čitati o načinima skladištenja viška povrća.

Ako se poslužite ovim načinima skladištenja, možete sprečiti da se višak vašeg domaćeg povrća pokvari. Osim toga, uživaćete u njemu tokom cele godine, umesto samo nakon berbe.

Načini čuvanja i skladištenja

Konzerviranje

Konzerviranje je pouzdan način očuvanja viška povrća koji nije tako teško svladati koliko se čini. Treba vam malo alata i opreme, recept za konzerviranje i malo znanja.

Tegle možete sterilisati prokuvavanjem ili zagrevanjem u rerni. Zatim možete nastaviti s odabranom metodom konzerviranja.

Za povrće s visokim nivoom kiselina poput paradajza upotrebite metodu čuvanja u vodenom stanju i pažljivo proverite da li su poklopci dobro zatvoreni.

Za ostalo povrće koristite metodu visokog pritiska kako biste osigurali da se hrana obrađuje na pravoj temperaturi kako bi se sprečilo kvarenje.

U osnovi, postupak konzerviranja uklanja sav vazduh iz posude koja se potom zatvara čime se sprečava kvarenje hrane. Povrće iz konzerve ili tegle obično možete čuvati 18 meseci.

Kiseljenje

Kiseljenje nije samo za krastavce. Možete ukiseliti gotovo bilo koje povrće kako biste mu produžili vek trajanja i dali onaj prepoznatljivi kiseli ukus.

Da biste nešto ukiselili, samo ga stavite u staklenu teglu sa željenim začinima. Zatim prokuvajte jednaku količinu sirćeta i vode, te dodajte malo soli.

Nakon što prokuva, sipajte tečnost u teglu i stavite poklopac. Zatim ostavite teglu da odstoji u frižideru barem nekoliko nedelja. Rok trajanja biće do 6 meseci.

Da bi vaše ukiseljeno povrće trajalo još duže, možete ga konzervirati i nakon kiseljenja.

Sušenje

Sušenje je još jedan jednostavan način da sačuvate višak hrane. Ovaj postupak će bitno promeniti teksturu i ukus vašeg povrća, čineći ga sjajnim dodatkom jelu ili ukusnom zalogaju. Kulture koje se izuzetno dobro suše uključuju paradajz i papriku.

Da biste osušili višak berbe, operite povrće, tanko narežite i u jednom sloju stavite na pleh. Zatim ga možete staviti na nekoliko sati u rernu na najnižu temperaturu dok povrće ne postane hrskavo. Drugi način je da ostavite pleh nekoliko dana napolju na suncu ili napravite dehidrator hrane na solarni pogon.

Pročitajte i: Kako zamrznuti ili osušiti mladi luk.

Zamrzavanje

Zamrznuto povrće možete čuvati više od godinu dana. Mnoge vrste porvrća možete jednostavno staviti u hermetički zatvorenu kesu ili posudu i staviti ih u zamrzivač. Koristan savet može biti da u svaku kesu stavite količinu potrebnu za jedan obrok što će olakšati korišćenje.

Neko povrće, posebno ono sočno, potrebno je blanširati pre nego što se možete zamrznuti. Da biste to učinili, kuvajte ga u prokuvaloj vodi otprilike upola koliko treba da bude potpuno kuvano.

Kada dođe do te tačke, odmah ga stavite u ledeno hladnu vodu koja će zaustaviti postupak kuvanja. Povrće zatim možete osušiti i zamrznuti.

Pročitajte i: Kako zamrznuti i sačuvati paradajz.

Napravite sos ili kuvano povrće

Još jedan sjajan savet za korišćenje viška povrća je napraviti od njega sos ili kuvano povrće. Ovako pripremljena hrana traje duže od svežih proizvoda i korisna je kao dodatak za mnoge ukusne recepte.

Da biste napravili sos, višak povrća iseckajte na male kockice i kuvajte ih sa začinima, šećerom i sirćetom 1-3 sata dok smesa ne postane gusta. Zatim sos možete sipati u tegle i ostaviti da odstoji nekoliko meseci. Na internetu možete pronaći mnogo različitih recepata za ovakvu vrstu soseva.

Da biste pripremili kuvano povrće, kuvajte povrće dok ne omekša, a zatim dodajte vodu i začine, a potom pustite da se čorba krčka oko 45 minuta. Kad je gotova, procedite je, povrće stavite u posudu i odložite ga.

Jedna od sjajnih stvari u vezi sa kuvanim povrćem je ta što ga možete praviti od ostataka povrća poput stabljika celera, stabljika kelja i kore šargarepe.

Saveti za skladištenje

Način na koji rukujete hranom i čuvate je odmah nakon berbe takođe može uticati na to koliko dugo povrće može trajati, u zavisnosti da li planirate čuvati ga na kraće ili duže vreme. Ovi saveti za skladištenje pomoći će vam da sačuvate što više povrća:

  • Budite nežni: Tokom berbe, prilikom branja, potrudite se da ne polomite ili na drugi način oštetite povrće. Čak i naizgled mali nedostaci mogu uticati na rok trajanja.
  • Koristite odgovarajuće posude: Posude koje koristite prave razliku. Ako dugotrajno skladištite povrće, koristite kese, kutuje, posuđe ili tegle za koje ste sigurni da ne propuštaju vazduh. Za kratkotrajno skladištenje povrća, folija je često najbolji izbor jer omogućava oslobađanje etilena. Kad etilen ostane zarobljen s hranom, ubrzava sazrevanje.
  • Tačna temperatura i vlažnost: Temperatura i vlaga takođe su bitni faktori u skladištenju hrane. Pri dugotrajnom skladištenju, po studijama Univerziteta u Minnesoti , idealne kombinacije temperature i vlage su 10-15 °C i relativna vlažnost od 60%, 0-4 °C i relativna vlažnost od 65% kao i 0-4 °C i relativna vlažnost od 95%.
  • Smanjite spoljašnju vlagu (osim za bilje i lisnato zelje): Vlaga sa spoljne strane povrća ubrzaće proces truljenja, pa ga izbegavajte prati sve dok nije spremno za upotrebu. Izuzetak od ovog pravila su bilje i lisnato zelje. Ako ih stavite u teglu sa vodom, mogu duže trajati.
  • Odvojite voće i povrće: Voće i povrće uvek držite na različitim mestima. Ako skladištite u frižideru, koristite jedno mesto za voće, a drugo za povrće. Voće oslobađa etilen zbog čega će povrće sazreti, a zatim brže istruliti.

Naučiti kako čuvati povrće koje uzgajate umeće je samo po sebi i dobro je posedovati to znanje. Korišćenje ovih načina skladištenja pomoći će vam da sačuvate višak od onoga što uzgajate i uživate u njemu tokom cele godine.

Takođe će vam omogućiti da u potpunosti iskoristite sezonu vegetacije jer se nećete morati brinuti o tome da li proizvodite više od onoga što možete pojesti preko nego što se pokvari.

Pročitajte još:

Ukoliko Vam se dopao ovaj tekst molimo Vas da ga podelite sa svojim prijateljima ili da se prijavite na email obaveštenja o novim tekstovima.

Please follow and like us:

1 thought on “Kako sačuvati višak povrća za zimu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *