4 neugodnih dvorišnih korova koji su iznenađujuće dobri za vas

4 neugodnih dvorišnih korova koji su iznenađujuće dobri za vas

Baštovanstvo Divlja hrana

Provodite li puno vremena u borbi protiv korova u svom dvorištu? Mnogim ljudima uklanjanje korova pada mrsko ali i korovi, kao sve oko nas, imaju svoju svrhu postojanja.

Na nama je da naučimo više o korovima i njihovim osobinama. Tek tada je moguće da shvatimo kako svako živo biće na ovom svetu ima svoju ulogu.

Zbog toga ćemo u ovom članku pokušati da vam predočimo neke od njihovih pozitivnih osobina. Možda ćete se iznenaditi koliko je korova u vašem dvorištu jestivo. Ne samo da su izuzetno zdravi, već su apsolutno besplatni i ukusni ako ih pravilno pripremite.

Pre nego što konzumirate bilo koju biljku, moraćete je ispravno prepoznati jer je mnogo korova otrovno. Takođe budite sigurni da biljke koje berete nisu prskane hemikalijama.

Evo 4 najčešćih korova koji su jestivi:

1. Maslačak (lat. Taraxacum)

Listovi maslačka puni su vitamina A, vitamina C, kalcijuma i beta karotena i mogu se koristiti kao zelje za salatu. Listovi su najukusniji kada su mladi i nežni. Cvetovi su takođe jestivi i mogu se koristiti za pravljenje ukusnog domaćeg vina.

U Srbiji se maslačak jako malo koristi u ishrani dok je u nekim državama, poput Slovenije, on veoma zastupljen u ishrani.

Pisali smo i o tome kako napraviti vino od maslačka, a možete pročitati i recept za pohovani maslačak.

2. Bokvica (lat. Plantago)

Širokolisna bokvica je zelena lisnata biljka koja se može naći gotovo u celim Sjedinjenim Državama i u nekim područijma u Evropi. Čest je koliko i maslačak po dvorištu i uz prilaze i pločnike.

Mlađi, nežni listovi najbolji su za korišćenje u salatama, ali bilo koji njihov list može biti dodatak hrani ili se može spremti poput kelja. Konzumiranje čaja napravljenog od lišća bokvice pomaže kod probavnih smetnji, žgaravice i čira.

3. Crvena detelina (lat. Trifolium pratense)

Cvetovi crvene deteline mogu se jesti sirovi ili koristiti u čaju, a lišće se može dodati u salatu ili kuvati. Listovi nemaju toliko dobar ukus kao cvetovi, ali još uvek mogu biti dobar izvor hrane i vitamina. Ako konzumirate detelinu, budite sigurni da to činite u malim količinama, jer su mnogi ljudi osetljivi na nju.

4. Bela loboda (lat. Chenopodium album)

Bela loboda je lisnato zeleno bilje nalik spanaću. Listovi su prekriveni sitnom, belom „prašinom“ (koja je takođe jestiva). Mogu se jesti sirovi ili se mogu skuvati pre jela. Bela loboda je jedna od najzdravijih divljih biljaka koju možete jesti, jer je prepuna hranjivih sastojaka.

Ovo su samo neki od mnogih uobičajenih korova koje većina nas svakodnevno viđa i koji su dobar izvor hrane. Naravno, ako sumnjate u bilo koju pojedinu biljku, pre konzumacije konsultujte stručnjaka ili vodič za prepoznavanje biljaka.

Ukoliko Vam se dopao ovaj tekst molimo Vas da ga podelite sa svojim prijateljima ili da se prijavite na email obaveštenja o novim tekstovima.

Please follow and like us:

5 thoughts on “4 neugodnih dvorišnih korova koji su iznenađujuće dobri za vas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *