Kako brati i sačuvati mladi luk

Kako zamrznuti ili osušiti mladi luk

Baštovanstvo Čuvanje hrane
Podelite sa prijateljima
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Mladi luk postao je jedno od najdražih povrtnih kultura jer se neverovatno lako uzgaja i može se koristiti na tako mnogo načina. Dodaje se svež, smrznut ili suše u sve vrste jela poput salata, supa, jaja i marinada za meso.

Ako se bavite baštovanskom i volite luk, toplo vam preporučujemo da isprobate mladi luk ako već niste.

Šta je mladi luk?

Niste sigurni šta je tačno mladi luk? Mladi luk u osnovi su samo listovi biljke luka. Verovatno ste ga videli u prodavnici – vezice zelenih stabljika s malim belim lukovicama.

Mladi luk se takođe naziva i praziluk. On je ukusan dodatak za sve vrste jela, a lako se uzgajaja, bere i čuva.

Uzgoj mladog luka

Jeste li čuli da ljudi ponovno uzgajaju luk stavljajući ostatke od mladog luka u posudu sa vodom? Ovom metod moguće je omogućiti rast luka određeni period i time obezbediti sebi obezbediti dodatnu količinu hrane. Problem je što voda počne jako brzo da se oseća na miris luka, čak i uz česte promene vode, pa ukoliko vam taj miris predstavlja problem, ovo rešenje vam se verovatno neće dopasti.

„Pre par godina imao sam gomilu mladog luka koji se nalazio u vodi u mojoj kuhinji, počeo se gomilati, i odlučio sam premestiti ga u baštu. Nisam puno očekivao, ali zaključio sam da mu treba pružiti priliku da ponovo poraste pre nego što ga bacim na kompostnu gomilu.

Na moje iznenađenje, luk ne samo da je opet porastao gotovo trenutno, već je postao i mnogo veći i deblji od malenih stabljika koje sam kupio u prodavnici. Od tada nastavlja rasti svake godine.“

Off Grid World
Izvor slike: Off Grid World

Luk je među prvim povrćem koje stiže svakog proleća i često viri iz snega, a poslednji stiže svake jeseni, nakon prvog mraza i snežnih padavina prestaje. Neke sorte luka uspevaju i u područjima sa drastično niskim ili visokim temperaturama.

Izvor slike: Off Grid World

Da bi uzgajali mladi luk, možete posaditi lukovice mladog luka kupljenog u prodavnici pravo u vašu baštu. Ili možete kupiti lukovice u vašem lokalnom rasadniku ili kupiti seme.

Ovo je definitivno jedno od odličnih povrća za uzgajanje. Ne zahteva posebnu negu, sve dok sadite sortu koja je prikladna za vašu klimu. Ako može rasti u klimi sa drastičnim temperaturama, može i na većini mesta na planeti.

Berba mladog luka

Izvrsna stvar u vezi sa mladim lukom je da vam donosi kontinuirani rod tokom cele sezone i zaista nema nekog posebnog trika kada dođe do pitanja kada ga treba brati. Jednom kada se stabljike pojave na proleće, jednostavno skinite lišće kad god vam zatreba. On će nastaviti rasti do prvog mraza, sve dok zima zaista ne dođe.

Izvor slike: Off Grid World

Uz samo nekoliko stabljika u svojoj bašti, dobićete dovoljno mladog luka koji će biti moguće koristiti tokom celog proleća, leta i jeseni. Takođe i više nego dovoljno da sačuvate deo za zimski period, kao i određenu količinu koju možete poklonizi prijateljima ili prodati.

Guste veze mladog luka na donjoj fotografiji potiču sa samo nekoliko lukovica posađenih u zemlju.

Izvor slike: Off Grid World

Toliko plodno povrće kao što je luk, praktično vam nameće da ga sačuvate za zimu. Srećom, neverovatno ga je lako sačuvati zamrzavanjem ili sušenjem.

Koju god metodu da odaberete, započnite s pranjem izrezanog luka i stavite ga da se osuši; ne mora se potpuno osušiti, samo da ne bude potpuno natopljen vodom.

Izvor slike: Off Grid World

Zatim ga naseckajte na kolutove da bi nastavili sa zamrzavanjem ili sušenjem. Debljinu kolutova izaberite sami po ličnom ukusu. Debljina zaista ne utiče na kvalitet očuvanja; svodi se na ličnu sklonost.

Izvor slike: Off Grid World

Kako zamrznuti mladi luk

Mladi luk ne zahteva blanširanje pre zamrzavanja, pa je savršen ukoliko imate malo vremena ili ste malo lenji. Povrće i bilje koje se može samo usitniti i zamrznuti za kratko vreme i bez gnjavaže blanširanjem je jednostavan je način očuvanja hrane.

Postoje dva načina na koj možete čuvati smrznuti mladi luk od kojih oba funkcionišu veoma dobro. Prvi način je da ga spakujete u kutije za zamrzavanje, poput ove prikazane u nastavku, i koristite ga po potrebi. U ove male kutije staje savršena količina za veće obroke poput supa ili jela koja se spremaju u tepsijama.

Izvor slike: Off Grid World

Još jedan zgodan način zamrzavanja i upotrebe mladog luka je skladištenje u čiste plastične ili staklene flaše i odlaganje flaša u zamrzivač. Kad god vam je potreban luk za kuvanje, jednostavno istresite malo smrznutog luka iz flaše. Ova je metoda izvrsna kada vam trebaju samo male količine odjednom.

Izvor slike: Off Grid World

Kako osušiti mladi luk

Sušenje mladog luka jednako je jednostavno kao i zamrzavanje; brzo se suši i lako se skladišti. Za sušenje luka dobra opcija je korišćenje dehidratatora, ali on se mogu sušiti i na vazduhu ili u pećnici na laganoj vatri.

Ako odaberete metodu dehidratacije, delove luka raširite po rešetkastoj tacni. Tokom sušenja verovatno će proći nekoliko komada kroz rešetku ali to ne predstavlja veliki problem za većinu uređaja za dehidrataciju hrane.

Izvor slike: Off Grid World

Luk se suši prilično brzo, zavisno od vlažnosti vazduha u vašem području, pa ga često proveravajte jednom kada pokrenete dehidrator. Osušeni luk čuvajte u teglama ili kesama za zamrzivač. Trajaće mesecima (ako ne i godinama) i možete ga upotrebljavati koliko god želite.

Još jedan poslednji savet o sušenju luka – možda će se osetiti malo jači miris dok se suši. Ako vam miris previše smeta, možete postaviti dehidrator na otvorenom na popločani deo dvorišta ili u garaži sve dok se sušenje ne završi.

„Kao što vidite, mladi luk je odlična vrsta povrća za uzgoj u vašoj bašti i pružiće vam mnogo dobrobiti. Za mene je postao jedno od retkih povrća koje svake godine smatram apsolutnim osnovnim sadržajima u svojoj bašti. Jednostavan je za uzgoj, lako se čuva i pruža odličan ukus gotovo svoj hrani kojoj ga dodate.“

Off Grid World

Ukoliko Vam se dopao ovaj tekst molimo Vas da ga podelite sa svojim prijateljima ili da se prijavite na email obaveštenja o novim tekstovima.


Podelite sa prijateljima
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

3 thoughts on “Kako zamrznuti ili osušiti mladi luk

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *