Kako brati i sačuvati mladi luk

Kako zamrznuti ili osušiti praziluk

Baštovanstvo Čuvanje hrane

Praziluk je postao jedno od najdražih povrtnih kultura jer se neverovatno lako uzgaja i može se koristiti na tako mnogo načina. Dodaje se svež, smrznut ili osušen u sve vrste jela poput salata, supa, jaja i marinada za meso.

Ako se bavite baštovanskom i volite luk, toplo vam preporučujemo da isprobate praziluk ako već niste.

Šta je praziluk?

Niste sigurni šta je tačno praziluk? Praziluk u osnovi su samo listovi biljke luka. Verovatno ste ga videli u prodavnici – vezice zelenih stabljika s malim belim lukovicama.

Luk je ukusan dodatak za sve vrste jela, a lako se uzgajaja, bere i čuva.

Uzgoj praziluka

Jeste li čuli da ljudi ponovno uzgajaju luk stavljajući ostatke od praziluka u posudu sa vodom? Ovom metodom moguće je omogućiti rast luka određeni period i time obezbediti sebi dodatnu količinu hrane.

Problem je što voda počne jako brzo da se oseća na miris luka, čak i uz česte promene vode, pa ukoliko vam taj miris predstavlja problem, ovo rešenje vam se verovatno neće dopasti.

„Pre par godina imao sam gomilu praziluka koji se nalazio u vodi u mojoj kuhinji, počeo se gomilati, i odlučio sam premestiti ga u baštu. Nisam puno očekivao, ali zaključio sam da mu treba pružiti priliku da ponovo poraste pre nego što ga bacim na kompostnu gomilu.

Na moje iznenađenje, luk ne samo da je opet porastao gotovo trenutno, već je postao i mnogo veći i deblji od malenih stabljika koje sam kupio u prodavnici. Od tada nastavlja rasti svake godine.“

Off Grid World
Izvor slike: Off Grid World

Luk je među prvim povrćem koje stiže svakog proleća i često viri iz snega, a poslednji stiže svake jeseni, nakon prvog mraza i snežnih padavina prestaje. Neke sorte luka uspevaju i u područjima sa drastično niskim ili visokim temperaturama.

Izvor slike: Off Grid World

Da bi uzgajali praziluk, možete posaditi lukovice praziluka kupljenog u prodavnici pravo u vašu baštu. Ili možete kupiti lukovice u vašem lokalnom rasadniku ili kupiti seme.

Ovo je definitivno jedno od odličnih povrća za uzgajanje. Ne zahteva posebnu negu, sve dok sadite sortu koja je prikladna za vašu klimu. Ako može rasti u klimi sa drastičnim temperaturama, može i na većini mesta na planeti.

Berba praziluka

Izvrsna stvar u vezi sa prazilukom je da vam donosi kontinuirani rod tokom cele sezone i zaista nema nekog posebnog trika kada dođe do pitanja kada ga treba brati.

Jednom kada se stabljike pojave na proleće, jednostavno skinite lišće kad god vam zatreba. On će nastaviti rasti do prvog mraza, sve dok zima zaista ne dođe.

Izvor slike: Off Grid World

Uz samo nekoliko stabljika u svojoj bašti, dobićete dovoljno praziluka koji će biti moguće koristiti tokom celog proleća, leta i jeseni. Takođe i više nego dovoljno da sačuvate deo za zimski period, kao i određenu količinu koju možete poklonizi prijateljima ili prodati.

Guste veze praziluka na donjoj fotografiji potiču sa samo nekoliko lukovica posađenih u zemlju.

Izvor slike: Off Grid World

Toliko plodno povrće kao što je luk, praktično vam nameće da ga sačuvate za zimu. Srećom, neverovatno ga je lako sačuvati zamrzavanjem ili sušenjem.

Koju god metodu da odaberete, započnite s pranjem izrezanog luka i stavite ga da se osuši; ne mora se potpuno osušiti, samo da ne bude potpuno natopljen vodom.

Izvor slike: Off Grid World

Zatim ga naseckajte na kolutove da bi nastavili sa zamrzavanjem ili sušenjem. Debljinu kolutova izaberite sami po ličnom ukusu. Debljina zaista ne utiče na kvalitet očuvanja. Svodi se na ličnu sklonost.

Izvor slike: Off Grid World

Kako zamrznuti praziluk

Zamrzavanje i sušenje su samo neki od načina za čuvanje povrća za zimu. O ostalim načinima čuvanja povrća pisali smo u izdvojenom tekstu.

Praziluk ne zahteva blanširanje pre zamrzavanja, pa je savršen ukoliko imate malo vremena ili ste malo lenji. Povrće i bilje koje se može samo usitniti i zamrznuti za kratko vreme i bez gnjavaže blanširanjem je jednostavan je način očuvanja hrane.

Postoje dva načina na koj možete čuvati smrznuti praziluk od kojih oba funkcionišu veoma dobro. Prvi način je da ga spakujete u kutije za zamrzavanje, poput ove prikazane u nastavku, i koristite ga po potrebi. U ove male kutije staje savršena količina za veće obroke poput supa ili jela koja se spremaju u tepsijama.

Izvor slike: Off Grid World

Još jedan zgodan način zamrzavanja i upotrebe praziluka je skladištenje u čiste plastične ili staklene flaše i odlaganje flaša u zamrzivač. Kad god vam je potreban luk za kuvanje, jednostavno istresite malo smrznutog luka iz flaše. Ova je metoda izvrsna kada vam trebaju samo male količine odjednom.

Izvor slike: Off Grid World

Kako osušiti praziluk

Sušenje praziluka jednako je jednostavno kao i zamrzavanje; brzo se suši i lako se skladišti. Za sušenje luka dobra opcija je korišćenje dehidratatora, ali on se mogu sušiti i na vazduhu ili u pećnici na laganoj vatri.

Ako odaberete metodu dehidratacije, delove luka raširite po rešetkastoj tacni. Tokom sušenja verovatno će proći nekoliko komada kroz rešetku ali to ne predstavlja veliki problem za većinu uređaja za dehidrataciju hrane.

Izvor slike: Off Grid World

Luk se suši prilično brzo, zavisno od vlažnosti vazduha u vašem području, pa ga često proveravajte jednom kada pokrenete dehidrator. Osušeni luk čuvajte u teglama ili kesama za zamrzivač. Trajaće mesecima (ako ne i godinama) i možete ga upotrebljavati koliko god želite.

Još jedan poslednji savet o sušenju luka – možda će se osetiti malo jači miris dok se suši. Ako vam miris previše smeta, možete postaviti dehidrator na otvorenom na popločani deo dvorišta ili u garaži sve dok se sušenje ne završi.

„Kao što vidite, praziluk je odlična vrsta povrća za uzgoj u vašoj bašti i pružiće vam mnogo dobrobiti. Za mene je postao jedno od retkih povrća koje svake godine smatram apsolutnim osnovnim sadržajima u svojoj bašti. Jednostavan je za uzgoj, lako se čuva i pruža odličan ukus gotovo svoj hrani kojoj ga dodate.“

Off Grid World

Pročitajte i tekst Kako zamrznuti i sačuvati paradajz.

Ukoliko Vam se dopao ovaj tekst molimo Vas da ga podelite sa svojim prijateljima ili da se prijavite na email obaveštenja o novim tekstovima.

Please follow and like us:

6 thoughts on “Kako zamrznuti ili osušiti praziluk

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *