solarna vikendica u šumi

Prelepa, 100 godina stara, solarna vikendica van mreže u šumi

Svetli primeri Vikendice
solarna vikendica u šumi

Ova vikendica u Montani jedan je od najljepših (i nadahnjujućih) primera kako zaista živeti izvan mreže. Kao što vlasnik kaže, to je „živa radikalna jednostavnost“.

Obnovljena 100 godina stara vikendica, koja se napaja solarnom energijom, površine je 45 kvadratnih metara s dodatkom od 25 kvadratnih metara, što čini ukupan stambeni prostor od 70 kvadratnih metara.

Ima ogromnu baštu za uzgoj hrane kao i podrum za skladištenje hrane. Voda za vikendicu i baštu dolazi iz izvora koji se nalazi iznad nje.

Vikendica poseduje šporet na drva koji služi za zagrevanje i kuvanje, a dodatnu toplotu i svetlost pružaju veliki prozori i staklenik. Solarne zavese koriste se za hlađenje vikendice leti i za zadržavanje toplote zimi.

Jeftinija opcija za pravljenje vikendice van mreže postoji i o njoj pročitajte više u našem članku Ova spektakularna mala vikendica je jeftino rešenje za odmor van mreže

Dva solarna panela od 135 W postavljeni su pod odgovarajućim uglom kako bi bili izloženi maksimalnoj količini sunčevih zraka tokom zimskog perioda. Ploče pružaju svu energiju potrebnu za pokretanje LED svetala, frižidera i kućnih uređaja, punjača telefona i računara.

Tokom dužeg oblačnog razdoblja kada frižider ne dobija dovoljno energije iz solarnih panela, za skladištenje hrane koristi se prenosivi frižider (kao onaj za plažu). Jedini uređaj u vikendici koji ne pokreću solarne ploče je šporet na gas, koji koristi oko 75 litara propana godišnje.

„Renovirana 100 godina stara vikendica u Montani na livadi okruženoj borovom šumom: Život u radikalnoj jednostavnosti u vikendici van mreže koja koristi sunčevu energiju putem jeftinog, jednostavnog i učinkovitiog solarnog električnog sistema, šumskim vrtom za proizvodnju hrane i podrumom. Ima izvor iznad vikendice koji pruža dovoljno vode putem slobodnog pada za jedno kupatilo i za zalivanje bašte, dva solarna panela od 135 W, dve baterije od 275 ampera, 30 hektara borove šume koja ako se pravilno koristi, predstavlja nepresušni izvor drva za ogrev. Sve ovo predstavlja spoj stare i nove tehnologije.“

Off Grid World

Ukoliko Vam se dopao ovaj tekst molimo Vas da ga podelite sa svojim prijateljima ili da se prijavite na email obaveštenja o novim tekstovima.

Please follow and like us:

1 thought on “Prelepa, 100 godina stara, solarna vikendica van mreže u šumi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *