bračni par živi van mreže u zemljanom brodu

Bračni par živi van mreže u renoviranom „zemljanom brodu“

Svetli primeri Zemljani brodovi

Marie i Francis sa sedištem u udaljenom selu u Kvebeku u Kanadi žive van mreže u ovom lepo renoviranom „zemljanom brodu“. Uzgajaju vlastitu hranu, skupljaju kišnicu, koriste solarnu energiju i žive bez hipoteke. Njihov održivi način života neverovatno nadahnjuje one koji žude za životom van mreže.

O prednostima zemljanih brodova pisali smo u izdvojenom tekstu.

Ovaj bračni par kupio je zemljište i kuću – sagrađenu pre 30 godina od kamena pronađenog na imanju – vrlo jeftino. Kuća je zahtevala opsežnu obnovu. Sami su je renovirali kroz par godinama tokom vikenda kada su mogli da napuste grad i posvete se stvaranju svog života van mreže. 

Dodali su veliku baštu u kojoj, uz staklenik, proizvode i veliki deo svoje hrane. Francis i Marie sada stalno žive u kući sa svojom ćerkom. Osim što kupuju nekoliko namirnica poput jogurta i sira, uzgajaju vlastito voće i povrće, uzgajaju piliće za jaja i peku svoj hleb.

Staklenik, osim što pruža prostor za celogodišnju proizvodnju hrane, prekrasan je zatvoreni životni prostor. U stvari, staklenik je zapravo njihov dnevni boravak, a ujedno je i mesto gde porodica može zajedno da provodi vreme i uživa ​​u obrocima.

Dom ima oko 100 kvadratnih metara stambenog prostora. Kauč ​​u stakleniku služi kao krevet za goste. Glavna soba u kući sadrži bračni krevet koji se nalazi na platformi kao i krevet za njihovu ćerku, kao i peć na drva i prostor za odlaganje.

Prostrana kuhinja i trpezarija gledaju na staklenik kroz velike prozore koji pomažu osvjetljavanju kuće. Sada kada žive u svom zemaljanom brodu van mreže, par je u stanju posvetiti više vremena uzgoju, očuvanju i pripremi hrane. Podrum sa zadnje strane kuće pruža dovoljno prostora za skladištenje kako bi se sačuvala njihova berba tokom cele godine.

Neophodna struja dolazi iz niza solarnih panela spojenih na dve baterije. Kažu da je njihov sistem vrlo jednostavan i da ima prostora za nadogradnju, ali je vrlo učinkovit za ispunjenje njihovih osnovnih potreba.

Voda se sakuplja u velikim rezervoarima, prvenstveno preko odvoda sa krova kuće, staklenika i šupe. Ova voda se koristi za zalivanje bašte, za potrebe kokošaka i za druge namene u domu. Njihova voda za piće dolazi sa izvora koji se nalazi u blizini.

Kuća poseduje dva kupatila, a svako ima toalet za kompostiranje. Siva voda iz tuša i sudopere odvodi se u ribnjak gde je filtriraju biljke.

Kuća se prvenstveno zagreva Suncem pomoću pasivne solarne toplote kroz staklenik. Peć na drva koristi se za pružanje dodatne toplote po potrebi, kao i za kuvanje i grejanje vode. Tokom sunčanih dana, čak i tokom najhladnijih meseci, kuća ostaje ugodno topla od toplote koju proizvodi staklenik.  

Osim što žive u ovoj prelepoj kući, Francis, Marie i njihova ćerka često putuju svojim kamp vozilom. Oni istražuju svet nekoliko meseci tokom zime, a leti rade na svom imanju – cela godina ispunjena stvarima u kojima uživaju.

Francis i Marie takođe vode neprofitnu organizaciju posvećenu uzgajanju bašti po krovovima zgrada u gradovima, s ciljem promene načina razmišljanja u okvirima poljoprivrede. Uspešno su sproveli nekoliko projekata krovnih bašti oko Kvebeka pre nego što su se iz grada preselili na svoje imanje.

Njihov posljednji projekat, poznat pod nazivom „Hempbassadors“, odnosi se na promovisanje industrijske konoplje. Krenuli su u ovaj poduhvat nakon što su saznali koliko je konoplja korisna u mnogim industrijama, uključujući hranu, odeću, građevinarstvo i mnoge druge. Nadaju se da će drugima približiti sve prednosti ove vredne i održive biljne kulture.

Pročitajte i Rtanjski Vrt – permakulturno imanje na obroncima Rtnja

Održavajući niske troškove i bez brige o hipoteci, Francis i Marie oslobodili su se obaveza koje toliko mnogo ljudi sprečavaju da ostvare svoje snove o životu van mreže ili da putuju kad god žele. 

Pogledajte videozapis u nastavku za intervju s Francisom i Marie, zajedno s obilaskom njihovog doma (na engleskom jeziku). Njihov napredak možete pratiti i na njihovim Instagram i Facebook stranicama:

Pročitajte it tekst Kako izabrate savršeno mesto za život van mreže

Ukoliko Vam se dopao ovaj tekst molimo Vas da ga podelite sa svojim prijateljima ili da se prijavite na email obaveštenja o novim tekstovima.

Please follow and like us:

1 thought on “Bračni par živi van mreže u renoviranom „zemljanom brodu“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *