kuća u skladu sa prirodom

7 razloga zašto su „zemljani brodovi“ dobri

Od prirodnih materijala Zemljani brodovi
7 razloga zašo su kuće u skladu sa prirodom dobre

„Zemljani brodovi“ su 100% održivi domovi koji su ujedno i energetski učinkoviti i fenomenalni za život. Njihov glavni gradivni materijal su stare automobilske gume napunjene zemljom.

Naziv „zemljani brodovi“ dolazi od engleskog termina EarthShips što u doslovnom prevodu znači zemljani brodovi.

Ovakve kuće nude pogodnosti poput nijednog drugog stila gradnje na koji ste naišli. Zbog sledećih razloga, verujemo da kuće u skladu sa prirodom mogu zapravo promeniti svet. Uverite se sami!

1. Samoodrživo ne znači primitivno

Kad ljudi čuju za samooodrživ život van mreže, obično zamišljaju primitivne kuće odvojene od blagodati 21. veka. I s pravom se, kao i većina održivih rešenja predloženih do sada, uklapa u taj opis.

Pročitajte i članak Život van mreže ne znači primitivan život

Zemljani brodovi, međutim, nude sve blagodati modernih domova i još mnogo toga. Slika je vrednija od hiljadu reči…

Izvor: ecobrooklyn.com Earthship Project New York

2. Uzgajajte vlastitu hranu u stakleniku ili sistemu akvaponika

Svaki zemljani brod opremljen je sa jednim ili dva staklenika u kojima se uzgajaju usevi tokom cele godine, bez obzira na klimu.

To znači da se možete hraniti samo biljkama koje rastu u vašoj kući. Takođe možete dodati ribnjak i / ili kokošinjac u svoje domaćinstvo za stalni izvor mesa i jaja.

Izvor: Earthship Inside The Greenhouse

3. Potpuna upotreba vode – Reciklira se 4 puta

Čak i najsušnija klima može osigurati dovoljno vode za svakodnevnu upotrebu samo kroz sistem za sakupljanje kišnice.

Čitav krov ovakvih kuća sakuplja kišnicu i sprovodi je u cisternu, koja prema potrebi sprovodi vodu do sudopera i tuševa. Ta iskorišćena ‘siva voda’ potom se pumpa do staklenika za zalivanje biljaka.

Nakon što je biljke očiste, voda se pumpa u kupatila kako bi se koristila u vodokotliću. Takva, ‘crna voda’, ispumpava se septički rezervoar, a potom u spoljnu baštu kako bi dala hranjive materije biljkama.

Pročitajte i: Sistem za prikupljanje, skladištenje i prečišćavanje kišnice

Izvor: collective-evolution.com Earthship Water Recylcling

4. Toplo zimi i hladno leti

Najbriljantniji inženjering kod zemljanih brodova je njihova sposobnost da održavaju ugodne temperature tokom cele godine. Čak i u veoma hladnim ili veoma toplim klimama, u ovim kućama temperatura je konstantno oko 22°.

Ovaj fenomen proizlazi iz sunčeve toplote koju apsorbuje i skladišti ‘toplotna masa’ – iliti gume ispunjene zemljom, koje čine strukturu ovakvih kuća. Toplotna masa deluje kao rezervoar toplote, oslobađajući ili apsorbujući toplotu kada se unutrašnjost hladi, odnosno zagreva.

Veliki prozori staklenika na prednjem delu kuće uvek su okrenuti prema jugu kako bi Sunce grejalo toplotnu masu tokom dana.

5. Stvaranje i očuvanje energije

Solarni paneli na krovu i vetroturbine pružaju ovakvoj vrsti kuća svu potrebnu snagu. Sve dok ne preterujete u upotrebi struje poput tipičnog modernog čoveka, nikada vam neće nedostajati struje.

Uz ispunjene sve osnovne potrebe za život, i BEZ računa svaki mesec, slobodni ste! Ne morate raditi posao koji mrzite samo da biste preživeli. Na taj način možete usmeriti vreme na ono što volite i poboljšati svet oko sebe.

Zamislite kada bi se čitav svet mogao usresrediti na izvanredne stvari, a ne samo na preživljavanje i plaćanje računa. Zamislite kada bi bar 10% sveta to moglo učiniti. Šta bi se sve promenilo?

Izvor: Michael Reynold Designed Windmill

6. Lake za izgradnju, uglavnom od recikliranih građevinskih materijala

Veliki deo materijala koji se koristi za izgradnju zemljanih bordova jesu reciklirani građevinski materijali. Za početak konstrukcija je izrađena od korišćenih guma napunjenih zemljom.

Ako na Zemlji postoji nešto što nam ne nedostaje, to su korišćene gume! Postoje otpadi guma poput ovog na slici ispod u svakoj zemlji na svetu. Čak postoje mesta koja će vam platiti da ih odnesete. Zidovi nastaju postavljanjem plastičnih i staklenih flaša u beton.

Kad je tim za pravljenje ovakvih kuća nakon potresa bio na Haitiju, zaposlili su lokalnu decu kako bi očistili ulice i osigurali sve flaše potrebne za izgradnju njihovog zemljanog broda. Osim toga, izgledaju prilično zanimljivo i lepo.

7. Drugačije razmišljanje

Najbolja stvar koju ove kuće čine je navesti ljude da drugačije razmišljaju o tome kako živimo. Ako stanovanje može biti ovako sjajno i biti korisno za okolinu, šta bismo drugo mogli promeniti? Šta drugo može istovremeno postati jednostavnije, jeftinije i bolje?

Pročitajte još i Kako i zbog čega izgraditi kuću od džakova punjenih zemljom.

Ukoliko Vam se dopao ovaj tekst molimo Vas da ga podelite sa svojim prijateljima ili da se prijavite na email obaveštenja o novim tekstovima.

Please follow and like us:

3 thoughts on “7 razloga zašto su „zemljani brodovi“ dobri

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *