život van mreže napredni stil života

Život van mreže – napredni stil života

Svetli primeri Život van mreže

Nakon što sam proveo godine živeći bez priključka za struju, telefon, kablovsku, kanalizaciju, plin itd., mogu reći da nema ništa primitivno u životu izvan mreže.

Zapravo, uz relativno mali solarni panel snage 1,7 kW i malenu vetrenjaču od 800 W, moja supruga i ja uživamo u životu na vrlo visokom tehnološkom nivou. Uz to. ne brinemo o plaćanju velikih računa komunalnim firmama, ili poteškoćama koje nastaju usled poremećaja na mreži.

život van mreže napredni stil života

Imamo rezervni benzinski generator za punjenje baterija ukoliko Sunce danima ne proviri kroz oblake, a vetar ne duva. To bi se moglo unaprediti sa generatorom biogoriva (alkohol ili biodizel), većim brojem solarnih panela ili većom vetrenjačom.

Električna energija pohranjuje se u bateriji koja se sastoji od 8 podnih pretvarača dubokog ciklusa, isporučene snage standardnih 120 V ili 220 V strujnim kolima uz pomoć para pretvarača.

Što se tiče zaštite okoline, ne doprinosimo zagađivanju vazduha i trovanju živom iz elektrana na ugalj, curenjem radijacije iz nuklearnih postrojenja, izlivanjem iz preplavljenih uređaja za pročišćavanje otpadnih voda ili potrebom održavanja dugih vodova napajanja i koridora bez drveća kroz prirodu.

Živimo potpuno moderan, visokotehnološki život sa 2 prenosna računara i sofisticiranom satelitskom antenom i modemom, satelitskom televizijom s DVR snimanjem / vraćanjem u nazad. Takođe imamo potpuno opremljen studio za snimanje muzike s hrpama sintisajzera, uređaja za naprednu obradu, pojačala i električnih i akustičnih instrumenta!

Slika: Terry Kok

Koristimo dva mobilna telefona , od kojih je jedan pametni telefon. Imamo 2 MP3 playera i veliku muzičku biblioteku. Naravno, imamo blender i mikser u kuhinji, frižider, dve mašine za šivenje, električni alat, rasvetu, ventilatore za rashlađivanje vazduha i pumpu za vodu pod pritiskom sa standardnim kuhinjskim sudoperom, lavaboom i tuš kabinom.

Nemamo klima uređaj niti mikrotalasnu rernu, ali i to bismo mogli imati ako želimo jednostavnim dodavanjem još nekoliko solarnih panela. Uz staklenik, imamo i kompost toalet kao i sistem za recikliranje vode, koji služi i za navodnjavanje biljaka. Kišnicu sakupljamo i po potrebi imamo priključak na komercijalni izvor vode ($20 mesečno).

Naš dom od 200 kvadratnih metara se oko 50% pasivno solarno greje i super je izolovan. Koristimo dva zidna plinska grejača i kuhinjsku peć na plin, a u spavaćoj sobi imamo ugrađeni kamin. Naš račun za plin je oko $1200 godišnje. Imamo verandu sa zadnje strane kuće sa koje se pruža pogled 16km do udaljenog brda.

Pročitajte i Život izvan mreže ne znači primitivan život

Slika: Terry Kok

Gradili smo je sami, malo po malo, kroz period od nekoliko godina i ukupno do sada potrošili smo nešto manje od $50000. Mogli smo je još bolje izgraditi i napredak je moguć. Zato smo je i izgradili, kako bismo naučili kako se to najbolje radi i kako bi nam pružila lepo mesto za život bez gnjavaže i uznemiravanja prigradskog načina života.

Takav način života, uključujući bolnice, biblioteke, banke, veterinare, prodavaonice prehrambenih proizvoda, škole, crkve, benzinske pumpe, zabavne parkove, restorane i sve što se od modernog načina života može poželeti, udaljen je svega 10 minuta vožnje.

Nismo izolovani niti odvojeni od ostatka društva. Jednostavno ne moramo u njemu često učestvovati ako to ne želimo. Uzgajamo organsku baštu, uzgajamo voće i orašasto drveće, jedemo divlje bobice, beremo divlje bilje, sakupljamo gljive, šetamo šumom i ležimo u dvorištu goli.

Slika: Terry Kok

Iskopali smo 6 mini ribnjaka i okruženi su žabama (nekoliko vrsta), leptirima (uključujući monarha), divljim pčelama za oprašivanje, pticama u izobilju, a na poljima u rano jutro i u sumrak možemo posmatrati jelene.

Možemo posmatrati zvezde na nebu! Imamo 5,5 hektara, od čega je 2 pokriveno šumom (sa izvorima u njoj), a ostalo je pod baštom ili livadom. Oko 33 ara kosimo.

To je naš život van mreže i sistema na brdu Faerie.

Pozivamo ljude da im se pridruže. Ako ste zainteresirani, posetite Faerie Hill i pitajte nas kako se možete uključiti.

napisao Terry Kok

http://www.facebook.com/notes/terry-kok/off-grid-living-an-advanced-lifestyle/268607269839327

Ukoliko Vam se dopao ovaj tekst molimo Vas da ga podelite sa svojim prijateljima ili da se prijavite na email obaveštenja o novim tekstovima.

Please follow and like us:

1 thought on “Život van mreže – napredni stil života

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *