šta su prizemni solarni paneli

Šta su prizemni solarni paneli?

Energija Sunca

Kada razmišljate o solarnim panelima, uglavnom ih zamišljate na krovu svoje kuće. Tamo se uvek postavljaju, zar ne? Ne nužno.

Postoji još jedna mogućnost, nazvana solarni paneli montirani na zemlju ili prizemni solarni sistemi. Koja je razlika? I koliko će ta razlika uticati na to kako se solarna energija isporučuje vašem domu?

Evo nekih od najčešćih pitanja o prizemnim solarnim panelima, na koje dajemo odgovor.

Šta je prizemni sistem solarnih panela?

Prizemni sistem je upravo ono kako i zvuči – sistem solarnih panela koji se postavljaju na tlo na vašem posedu, a ne na krov vaše kuće. Mogu se postaviti izdignuti od tla od nekoliko centimetara do nekoliko metara.

Jesu li solarni paneli postavljeni na zemlji bolji od krovnih?

Što se tiče količine proizvedene energije, prizemni i krovni paneli su približno jednake učinkovitosti. Međutim, postoje prednosti i nedostaci oba, što ćemo pogledati u sledećem odeljku.

Kako mogu znati koji je sistem solarnih panela najbolji za moj dom?

Iako su krovni solarni paneli najčešći tip, ne odgovaraju za svaki dom. Kao prvo, solarni paneli moraju biti okrenuti prema jugu ili zapadu da bi dobili direktnu sunčevu svetlost. Ako vaš krov nije postavljen tako da to dopušta, tada paneli montirani iznad tla mogu biti dobra alternativa.

Na ravnom tlu možete postaviti solarne panele u bilo kom smeru potrebnom za povećanje izlaganja suncu, za razliku od kosog krova.

Dakle, dok na papiru ove dve vrste postavki panela mogu proizvoditi jednaku količinu energije, ova prednost znači da prizemni paneli često dobijaju više sunčeve svetlosti, što im omogućava da proizvedu više energije, štedeći više novca.

Vaš krov takođe može imati prepreke, poput krovnog prozora ili dimnjaka, što bi otežalo postavljanje panela na njega. Tlo u suštini pruža više prostora za postavljanje više panela nego krov.

Sa druge strane, paneli na tlu mogu više ometati celokupnu estetiku vašeg domaćinstva. Postavljanje prizemnih panela takođe oduzima znatno više vremena i truda i obično je skuplje od krovnih panela.

Međutim, prizemni sistem takođe može proizvesti više energije što dovodi do toga da se taj dodatni trošak vremenom može nadoknaditi.

solarni usmerivači

Kako mogu znati hoće li solarni paneli na zemlji zadovoljiti potrebe mog doma?

Solarne panele možete postaviti u bilo kom dvorištu i oni će proizvoditi energiju. Međutim, treba uzeti u obzir i druge čimbenike: ako je vaše dvorište mao, možda neće biti dovoljno mesta za postavljanje onoliko panela koliko vam je potrebno.

Osim toga, ako nemate dodatnog prostora, solarni paneli postavljeni na zemlju neće vam ostaviti dovoljno prostora za travnjak ili baštu. Ako vam je to važno, možda su krovni paneli bolje rešenje.

Utiče li moja potrošnja energije na to koji je sistem solarnih panela za mene najbolji?

Ako vaš dom troši puno energije, tada bi paneli montirani na zemlji mogli biti bolje rešenje za vas. Naročito ako na svom posedu imate puno otvorenog prostora. Taj prostor vam omogućuava postavljanje većeg sistema, proizvodnju više energije i bolje zadovoljavanje vaših potreba.

solarni paneli

Koliko prizemnih solarnih panela je potrebno prosečnom domu?

Postoji nekoliko faktora koji utiču na utvrđivanju broja panela. Prvo pogledajte svoj mesečni račun za struju i pronađite koliko energije troši vaše domaćinstvo.

Zatim pogledajte snagu solarnih panela koje planirate postaviti. Što je veća snaga, potrebno vam je manje panela. Na kraju, izračunajte koliko će sati vaši paneli biti izloženi direktnoj sunčevoj svetlost u toku dana. To varira zavisno od toga gde živite.

Jednom kad su vam poznate sve ove brojke, samo izračunajte. Dakle, ako imate panele od 300W koji dobijaju 5 sati direktne sunčeve svetlosti dnevno, oni će za to vreme proizvesti 1,5KW sati električne energije (1.500W).

Prosečno domaćinstvo koristi gotovo 900KW sati električne energije mesečno, odnosno oko 30KW sati dnevno. Ako svaki solarni panel proizvede 1,5KW sati električne energije, tada će vam biti potrebno 20 solarnih panela da bi u potpunosti pokrili vaš mesečni račun za struju.

Gde se postavljaju prizemni solarni paneli?

Prizemni solarni paneli mogu se postaviti bilo gde na vašem posedu gde imate otvoren prostor.

Možete koristiti standardni nosač koji pričvršćuje na jedno mesto na zemlji ili nosač koji izdiže panele iznad zemlje. Jedna od prednosti izdignutih nosača je što se može integrisati sa solarnim usmerivačem, koji omogućava panelima da slede sunce tokom dana, pružajući duži period izloženosti direktnoj sunčevoj svetlosti, a time i više proizvedene energije.

Koji su najbolje ocenjeni prizemni solarni paneli?

Evo 4 najboljih brendova koji nude solarne panele koji se postavljaju na zemlju.

  • Panasonic – Panasonic ima visok kvalitet i povoljne cene, ima jednu od najboljih reputacija u poslu.
  • LG – LG paneli imaju jednu od najviših stopa pretvaranja sunčeve energije u električnu energiju.
  • SunPower – Najučinkovitiji paneli na tržištu, njihovi najbolji solarni paneli imaju stopu pretvaranja sunčeve energije od 22,8%.
  • Hyundai Heavy Industries – Njihova laboratorija za istraživanje i razvoj neprestano radi na stvaranju boljih, učinkovitijih solarnih panela.

Zaključak

Prizemni solarni paneli mogu pružiti brojne prednosti u odnosu na standardne krovne panele. Dodatna energija koju mogu proizvesti može ih učiniti vrednim njihove cene.

Istražite sami i razgovarajte s lokalnim dobavljačem solarne opreme kako biste saznali na koji način vam solarni paneli na zemlji mogu najbolje pomoći u ispunjavanju energetskih potreba vašeg doma.

Saznajte više:

Ukoliko Vam se dopao ovaj tekst molimo Vas da ga podelite sa svojim prijateljima ili da se prijavite na email obaveštenja o novim tekstovima.

Please follow and like us:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *