toranj sa vetroturbinom

Toranj smešnog izgleda koji proizvodi 600% više struje od tradicionalnih vetroturbina

Energija vetra Vesti

Kompanija Sheerwind tvrdi da njihov toranj proizvodi 6 puta više električne energije od tradicionalnih vetroturbina.

Ovaj toranj čudnog izgleda funkcioniše poput levka, usmeravajući vetar iz bilo kog pravca kroz cev do generatora struje koji se nalazi na zemlji. Ovo usmeravanje kroz uzan tunel stvara „mlazni efekat“ povećavajući brzinu vetra, a pritom smanjuje pritisak. Izvorno ime je  Venturi efekat. Ovim rešenjem se ubrzava vetroturbina ugrađena u najuži deo tunela i tako se stvara električna energija.

Kao takav, ovaj toranj može proizvoditi električnu energiju i pri mnogo nižim brzinama vetra.

Pročitajte i Pretvorite bilo koji motor u vetrogenerator

Ideja je tako jednostavna, tako elegantna, da bi mogla biti odgovor na mnoge probleme sa trenutnom tehnologijom vetroturbina.

Osim nižeg početnog ulaganja za početak i povećane učinkovitosti i proizvodnje električne energije, ovo bi moglo biti rešenje za sve veći problem koji imaju ptice koje stradaju usled sve većeg korišćenja vetroturbina.

Ova tehnologija nije baš nova u nauci o dinamici fluida, no ovo je novi način proizvodnje električne energije, a ako bude uspešan, obećava rast korišćenja energije vetra na ekološki prihvatljiviji način više nego što se ikada pre moglo smatrati mogućim.

Zamislite korišćenje ove turbine u manjoj verziji za proizvodnju struje u vašem samoodrživom domaćinstvu.

Uobičajene vetroturbine koriste masivni sistem generatora turbina postavljen na vrhu kule. Nasuprot tome, ovaj toranj usmerava energiju vetra na generatore koji se nalaze na zemlji. Umesto da ugrabi deliće energije iz vetra dok prolazi kroz lopatice rotora, vetar se hvata s levkom i usmerava kroz suženi prolaz koji prirodno ubrzava njegov protok. Taj tok kinetičke energije tada pokreće generator koji se sigurno i ekonomično postavlja u nivou tla.

izvor: Wikipedia

Ukoliko Vam se dopao ovaj tekst molimo Vas da ga podelite sa svojim prijateljima ili da se prijavite na email obaveštenja o novim tekstovima.

Please follow and like us:

2 thoughts on “Toranj smešnog izgleda koji proizvodi 600% više struje od tradicionalnih vetroturbina

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *