skulptura koju pokreće vetar

Neverovatna umetnost – skulpture koje se kreću plažom uz pomoć vetra

Energija vetra

Već više od 20 godina holadnski umetnik Theo Jansen pravi prekrasno izrađene skulpture na plaži koje potpuno pokreće vetar. Svaka skulptura izrađena je s jedrima nalik krilima i zamršenom mrežom tela i nogu od PVC cevi koje se kreću plažom kada dođu u kontakt sa vetrom.

Jansen šetače po plaži naziva Strandbeests, što na holdanskom značo, „Zveri sa plaže“. Ove „zveri“ se razvijaju od 1990. godine, a neki od njegovih kasnijih modela mogu skladištiti vazduh koji se koristi u periodima kada nedostaje vetra.

U stanju su da lutaju plažama u skoro svim vremenskim uslovima. Jansenov cilj je omogućiti stvaranje „stada“ skulptura koja se kreću po plažama kako bi „živele svoj život“.

„Od 1990. godine okupiran sam stvaranjem novih oblika života. Ni polen ni semenje, već plastične žute cevi, koriste se kao glavni gradivni materijal ovog novog „života“. Pravim kosture koji mogu hodati po vetru pa ne moraju jesti.“

Theo Jansen – Strandbeest

Ukoliko Vam se dopao ovaj tekst molimo Vas da ga podelite sa svojim prijateljima ili da se prijavite na email obaveštenja o novim tekstovima.

Please follow and like us:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *